Uitstekende, maar dure Zeeuwse creuse-oesters vanaf september
Foto: AP

Midden september start het Zeeuwse oesterseizoen voor creuses. De kwaliteit ligt zeer hoog dit jaar, maar door de tegenvallende oogst zal de prijs voor de creuses gevoelig stijgen, zeggen de Nederlandse Oesterkwekers.

De oesterkwekers hebben de eerste proefbeurten van de creuses achter de rug en de vooruitzichten zijn veelbelovend. Het persbericht van de Nederlandse Oesterkwekers spreekt zelfs van een ‘uitstekende kwaliteit’. Maar wie van de Zeeuwse creuses wil genieten, zal flink wat geld mogen neertellen.

‘De oogst valt dit jaar 30 procent minder hoog uit dan vorig jaar. De tegenvallende broedval van de voorbij jaren in de Oosterschelde is daarvan de oorzaak. Bovendien heeft men in Frankrijk af te rekenen met een grote sterfte van de volwassen oesters, waardoor ook daar de voorraad danig slinkt’, zegt Cees van Liere, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging. De Nederlandse Oesterkwekers zullen de vraag naar de creuses niet kunnen bijhouden waardoor de prijs zal stijgen.

De vooruitzichten voor het seizoen van de Zeeuwse platte oesters die worden gekweekt in het Grevelingenmeer, dat eind september start, zien er zowel qua kwaliteit als kwantiteit wel goed uit.