Europa stopt export van wapens naar Egypte
Foto: AFP
De lidstaten van de Europese Unie schorten de export van wapens naar Egypte op. Dat hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken woensdag op een spoedberaad in Brussel afgesproken als reactie op de escalatie van het geweld in Egypte.Europa moet een daad stellen om duidelijk te maken dat het geweld niet door de beugel kan, maar wil tegelijkertijd de bruggen met de strijdende partijen in het land niet opblazen.

De voorbije dagen lieten onder meer Commissievoorzitter Barroso en Europees president Herman Van Rompuy verstaan dat ze zich zorgen maken over de situatie in Egypte. Het geweld in Egypte heeft de voorbije weken bijna duizend mensenlevens geëist en een loutere veroordeling volstaat voor de Europeanen niet langer.

Vandaag kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om een gemeenschappelijk standpunt over Egypte te vinden. Naast de opschorting van de wapenexportlicenties, werd ook besloten om de Europese financiële bijstand aan Egypte opnieuw tegen het licht te houden. De financiële steun voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen en de Egyptische burgers wordt echter onverminderd voortgezet.

Didier Reynders is niet aanwezig op de vergadering, maar hij trekt morgen wel naar Egypte voor een bezoek dat al langer was gepland.

Eerder hadden al verschillende landen reeds besloten hun militaire samenwerking en wapenleveringen aan het Egyptische leger te bevriezen.