‘Ontslag kwam er door goddelijke inspiratie’
Paus Benedictus in 2005. Foto: REUTERS

De voormalige paus Benedictus XVI heeft in een vertrouwelijk gesprek verklaard dat hij ontslag nam ‘omdat God me daartoe had opgedragen’. Hij zei daarnaast dat het charisma van paus Franciscus I hem vertrouwen inboezemt voor de toekomst.

Joseph Ratzinger, zoals de man heet, deed de onthullingen aan een onbekende gast, die hem kwam opzoeken in het vroegere klooster Mater Ecclesiae op de Vaticaanse heuvel, waar de ex-paus momenteel verblijft. Zijn uitspraken werden vervolgens wereldkundig gemaakt door de katholieke nieuwswebsite Zenit.

De voormalige paus had het over een mystieke ervaring, die in hem ‘het absolute verlangen alleen bij God te zijn’ deed ontbranden. Hij besloot daarop zich terug te trekken als paus en met de 598 jaar oude traditie te breken, volgens dewelke een paus tot aan zijn dood zijn ambt uitoefende. Ratzinger voegde eraan toe dat het grote charisma van zijn opvolger, paus Franciscus, hem bevestigde dat zijn beslissing de juiste was.

Volgens bronnen in het Vaticaan stelt de ex-paus het goed en leeft hij in afzondering, slechts af en toe bezocht door zijn naasten en goede vrienden. Hij wijdt zich aan een spirituele vorming.

Paus Franciscus zou zijn voorganger regelmatig een bezoek brengen. Toen hij terugkwam uit Rio de Janeiro, waar hij de Wereldjongerendagen bijwoonde, stelde de Argentijnse paus dat Benedictus ‘als een grootvader in het ouderlijke huis’ was.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig