The Broken Circle Breakdown scoort opnieuw in Scandinavië
Foto: KFD

Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown heeft gisterenavond de Publieksprijs gewonnen op het Haugesund International Film Festival in Noorwegen.

The Broken Circle Breakdown werd er tot winnaar gekroond door een publieksjury, samengesteld door het dagblad Haugesunds Avis. Van Groeningens intense drama won eerder dit jaar ook al de Publieksprijs op CPH PIX in Kopenhagen.

Het Haugesund International Film Festival (15-22 augustus) is een van Noorwegens meest vooraanstaande filmfestivals en kan op de persoonlijke steun rekenen van de Noorse kroonprins Haakon. Het festival spitst zich toe op speelfilms die zich lenen voor een Scandinavische distributie, waardoor het doelpubliek bestaat uit professionals uit de filmsector.

Het Haugesund International Film Festival vertoonde The Broken Circle Breakdown in het hoofdprogramma onder de titel Alabama & Monroe. In de festivalcatalogus wordt niet alleen de niet-lineaire vertelstijl van de film geloofd, maar wordt ook de bluegrass soundtrack omschreven als de meest toepasselijke score sinds Into The Wild.

Veerle Baetens en Johan Heldenbergh

The Broken Circle Breakdown vertelt het intense verhaal van Elise en Didier, vertolkt door Veerle Baetens en Johan Heldenbergh. Het is liefde op het eerste gezicht, al zijn de verschillen groot. Als hun zesjarige dochtertje Maybelle ernstig ziek wordt, moeten Didier en Elise samen voor haar vechten.

Dit is al Van Groeningens vierde speelfilm, na Steve + Sky, Dagen zonder lief en De helaasheid der dingen. De film legde sinds zijn wereldpremière op het Film Fest Gent vorig jaar al een indrukwekkend parcours af. Hij won in Berlijn meteen de Panorama Publieksprijs en het Europa Cinemas Label.

Meer prijzen volgden op onder meer het Tribeca Film Festival, CPH PIX en het Portugese Festroia Film Festival. Felix van Groeningen werd door Variety ook uitgeroepen tot ‘Euro Director to Watch’ en The Broken Circle Breakdown is als een van de drie finalisten in de running voor de LUX Prijs van het Europees Parlement. De film is bovendien ook genomineerd in tien categorieën voor de Ensors.

Al wereldwijd verkocht

The Broken Circle Breakdown, internationaal vertegenwoordigd door The Match Factory, is ondertussen wereldwijd verkocht en komt o.a. dit najaar in de zalen in Noorwegen, gevolgd door een release in de Verenigde Staten begin november.

Het scenario van The Broken Circle Breakdown werd geschreven door Felix van Groeningen en Carl Joos, en is gebaseerd op het theaterstuk ‘The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama’ van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels. Ruben Impens verzorgde de fotografie, Nico Leunen deed de montage. De productie was in handen van Dirk Impens van Menuet die de film realiseerde met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig