Waarom The Guardian harde schijven vernietigde
Foto: REUTERS

De Britse krant The Guardian heeft twee harde schijven met informatie van klokkenluider Edward Snowden vernietigd, nadat de Britse overheid had gedreigd met juridische stappen. Dat schrijft de krant op zijn website.

Gisteren raakte bekend dat de krant enkele weken geleden twee harde schijven met informatie die gelekt was door klokkenluider Edward Snowden had vernietigd onder toezicht van twee agenten van de Britse geheime dienst.

Vandaag vertelt de krant dat de druk van de Britse overheid op de krant in de weken voordien fors was opgevoerd. Enkele weken na de eerste publicatie in de krant, kreeg hoofdredacteur Alan Rusbridger bezoek van twee Britse geheime agenten. Die vroegen de onmiddellijke overdracht van alle Snowden-informatie omdat het om ‘gestolen’ materiaal ging. Toen al klonk het dat de Britse overheid de voorkeur gaf aan een low-profile overdracht in plaats van een juridische strijd.

Een paar weken later klonk het dat het geduld van de Britse overheid op was en werd er zelfs gedreigd met een inval door de politie. Op dat moment vertelde Rusbridger dat de informatie van Snowden ook in Amerika en Brazilië werd opgeslagen en dat de publicatie dus niet zou ophouden.

‘Maar toen duidelijk werd dat ze het via legale weg zouden proberen, besliste ik om onze informatie te vernietigen. Ik vernietigde liever de harde schijven, dan ze aan hen te geven of het risico te lopen op een publicatieverbod,’ aldus de hoofdredacteur. Een paar dagen later werden de harde schijven vernietigd.

Lees meer bij The Guardian

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig