De Brusselse beurs moest woensdag voor de derde keer op rij achteruit. De Bel20-index gaf 0,57 procent prijs. De aanwijzer eindigde op 2.750,73 punten. Van de twintig aandelen in de elitegroep eindigden er zeventien in het rood. In afwachting van de bekendmaking van de notulen over de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank verkozen de beleggers liever geen nieuwe posities in te nemen.

De notulen worden pas om 20u gepubliceerd. Dan wordt misschien duidelijk wanneer de Amerikaanse centrale bank haar ondersteuning van de economie gaat verminderen. Steeds meer economisten denken dat dit al binnenkort zal gebeuren.

Die onzekerheid weegt op de beleggers. Ook in Brussel. Sinds begin deze week kleuren de meeste koersen rood. Woensdag kwam het grootste dagverlies bij de grote waarden op rekening van het biotechaandeel ThromboGenics, dat 3,42 procent inleverde bij een slotkoers van 30,22 euro. Ook Ageas behoorde tot de grootste verliezers van de dag. De verzekeraar boette 1,77 procent in om af te vlaggen op 31,15 euro.

D’Ieteren

Winnaars waren er nauwelijks bij de grote waarden. Eigenlijk blonk alleen D’Ieteren uit. De autogroep publiceert volgende week resultaten over het eerste halfjaar. De beleggers gaan ervan uit dat die niet zo slecht zullen zijn dan wat het management zelf heeft vooropgezet. ING houdt alvast zijn koersdoel op 40 euro. De koers steeg 3,78 procent tot 37,37 euro.

Ook op de brede markt domineerden de verliezers. TiGenix kreeg opnieuw een serieuze tik. De biotechtitel daalde 8,00 procent tot 0,23 euro. Eerder deze week raakte bekend dat het bedrijf 12 miljoen euro vers geld nodig heeft om het jaar door te komen.

Ook Jensen zat op het strafbankje. De producent van industriële wasmachines werd 3,64 procent teruggewezen tot 9,79 euro. In het eerste halfjaar zag hij de omzet met 7 procent stijgen tot 123,5 miljoen euro, de nettowinst ging zelfs 42 procent hoger tot 7 miljoen euro. De investeerders focusten echter op de toekomst. Het orderboekje ligt immers een derde lager dan vorig jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig