Zwaargewonde kat gered met hondenbloed
Foto: shutterstock

In Nieuw-Zeeland hebben kat en hond even hun animositeit opzijgeschoven. Een kat werd er gered dankzij een transfusie met hondenbloed. Het gaat om een zeldzaam geval van bloedtransfusie tussen diersoorten, zo rapporteren de Nieuw-Zeelandse media woensdag.

De rosse kat Rory werd vrijdagnacht bij veearts Kate Heller in Tauranga, op het Noordereiland, binnengebracht met interne bloedingen. Het beestje had een vergiftigde rat of lokaas voor ratten gegeten. Omdat het bloedlaboratorium ‘s nachts gesloten is, kon het bloedtype van Rory niet bepaald worden. Volgens de veearts zou het verkeerde kattenbloed fataal geweest zijn voor het beestje. Het alternatief was dus een transfusie met hondenbloed. Het immuunsysteem van de kat zou dit bloed minder snel verwerpen. Zo kon de kat in leven gehouden worden, totdat de juiste kattendonor gevonden werd.

‘Als we het niet gedaan hadden, zou de kat gestorven zijn. We hadden niets te verliezen, dus hebben we het gedaan’, aldus de veearts. De kat was een uur na de bloedtransfusie er al veel beter aan toe. De eigenaar van de kat kende de eigenaar van de hond.

De nobele hond die ter hulp kwam was overigens een labrador van een kennis van de eigenaar van de kat. ‘Rory is opnieuw in normale doen en we hebben geen kat die blaft of naar de krant grijpt’, besluit veearts Heller.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig