Bart Swings verzamelt in eerste week 50.000 euro
Foto: BELGA

De inzamelactie die schaatser Bart Swings moet steunen, heeft in de eerste week 50.000 euro opgeleverd. Meer dan 120 Belgen en Nederlanders hebben geld gegeven (minimaal 25 euro). Dat maakte Bart Veldkamp, de Nederlandse manager van Swings, woensdag bekend.

Door middel van crowdfunding (www.steunbartswings.be) willen Swings en enkele andere schaatsers de voorbereiding op de Olympische Winterspelen in Sotchi financieren. Het doel is tenminste 300.000 euro te verzamelen.

Ruim 1.200 mensen hebben van de mogelijkheid gebruikgemaakt Swings via een een sms’je voor 1,50 of 3 euro te steunen. ‘We ervaren dit als een groot succes’, zegt Veldkamp. ‘Dit is nog door niemand op deze schaal gedaan.’

Naast de steun van particulieren hebben de schaatsers een fietsensponsor (U. Scanini) binnengehaald. De actie loopt nog tot 1 oktober.

‘We dromen van een bedrag van boven de 450.000 euro’, stelt Veldkamp. ‘We zitten dus op 16 procent van ons minimale doel. Daarnaast zijn er vast wel meer Belgen die Swings via een sms’je willen helpen.’

Met het geld betalen de schaatsers onder meer de kosten van trainingskampen. Omdat België niet beschikt over een 400-meterbaan, trainen de schaatsers vaak in het buitenland.

Swings is, samen met snowboarder Seppe Smits, volgend jaar de voornaamste Belgische kandidaat voor een olympische medaille. Vijftien jaar geleden was ex-schaatser Veldkamp zelf de laatste die voor België een plak veroverde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig