De onderwijshervorming die niemand wil. Zo kopt het weekblad Knack vandaag. Het vroeg 1.004 leerkrachten en bijna 600 ouders van schoolgaande kinderen naar hun mening over de hervorming van het secundair onderwijs.
De uitkomst – het gaat om de allereerste peiling over dit onderwerp – is desastreus en doet vrezen dat er op het terrein van deze hervorming weinig in huis komt.
Zo verzet één op de drie leerkrachten zich volgens de enquête fors tegen de hervormingsplannen. In het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) is maar liefst 85 procent van de leraars tegen. Ook bij de ouders ziet 65 procent geen heil in de aangekondigde hervormingen.
Opmerkelijk is dat veel leerkrachten de hervorming ook totaal onnodig vinden. Als grootste problemen in het onderwijs zien ze de fel toegenomen administratie, de hervormingszucht van de overheid én het toegenomen aantal leerlingen met zorgnoden, zoals ADHD.
Nog opzienbarend is dat veel leraars amper bekommerd zijn om het beruchte watervalsysteem, waarbij leerlingen in een te moeilijke richting starten waarna ze weer moeten afzakken. Net dat watervaleffect was een van de redenen voor deze onderwijshervorming.
Ook de ouders hebben geen goed oog in de onderwijsplannen die voorliggen. Volgens de enquête zijn zij meer bezorgd over het toenemende aantal anderstalige leerlingen. En ook zij hebben de buik vol van de hervormingszucht van de overheid voor ons onderwijs, zo blijkt nog.
Onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) wilde gisteren niet reageren op de resultaten. De resultaten van deze enquête zijn een koude douche voor de onderwijskoepels en de vakbonden. Die reageerden eind juni wel positief op het bijzonder moeizaam bereikte akkoord. Uiteindelijk kwam de Vlaamse regering zelfs bijna ten val omdat er dagenlang geen uitzicht was op een politiek akkoord.