Leraars en ouders zeggen massaal nee tegen onderwijshervorming
Over minder dan twee weken begint het nieuwe schooljaar. Dan zijn de hervormingen nog niet van kracht, maar in de leraarskamers worden ze zeker een gespreksonderwerp. Foto: Photo News
De moeizaam bereikte onderwijshervorming van de Vlaamse regering mist elk draagvlak bij leraars en ouders. Dat concludeert Knack. Het weekblad bevroeg 1.004 leerkrachten en bijna 600 ouders van schoolgaande kinderen. Acht op de tien leerkrachten verwerpen de hervormingen, net als twee op de drie ouders.

De onderwijshervorming die niemand wil. Zo kopt het weekblad Knack vandaag. Het vroeg 1.004 leerkrachten en bijna 600 ouders van schoolgaande kinderen naar hun mening over de hervorming van het secundair onderwijs.

De uitkomst – het gaat om de allereerste peiling over dit onderwerp – is desastreus en doet vrezen dat er op het terrein van deze hervorming weinig in huis komt.

Zo verzet één op de drie leerkrachten zich volgens de enquête fors tegen de hervormingsplannen. In het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) is maar liefst 85 procent van de leraars tegen. Ook bij de ouders ziet 65 procent geen heil in de aangekondigde hervormingen.

Opmerkelijk is dat veel leerkrachten de hervorming ook totaal onnodig vinden. Als grootste problemen in het onderwijs zien ze de fel toegenomen administratie, de hervormingszucht van de overheid én het toegenomen aantal leerlingen met zorg­noden, zoals ADHD.

Nog opzienbarend is dat veel leraars amper bekommerd zijn om het beruchte watervalsysteem, waarbij leerlingen in een te moeilijke richting starten waarna ze weer moeten afzakken. Net dat watervaleffect was een van de redenen voor deze onderwijshervorming.

Ook de ouders hebben geen goed oog in de onderwijsplannen die voorliggen. Volgens de enquête zijn zij meer bezorgd over het toenemende aantal anderstalige leerlingen. En ook zij hebben de buik vol van de hervormingszucht van de overheid voor ons onderwijs, zo blijkt nog.

Onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) wilde gisteren niet reageren op de resultaten. De resultaten van deze enquête zijn een koude douche voor de onderwijskoepels en de vakbonden. Die reageerden eind juni wel positief op het bijzonder moeizaam bereikte akkoord. Uiteindelijk kwam de Vlaamse regering zelfs bijna ten val omdat er dagenlang geen uitzicht was op een politiek akkoord.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig