Facebook-consortium wil internet voor iedereen
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Foto: AP

Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, wil samen met andere technologiebedrijven als Samsung en Nokia miljarden mensen goedkopere internetverbindingen aanbieden. Het consortium Internet.org wil iedereen ter wereld online brengen.

Volgens Zuckerberg heeft twee derde van de wereldbevolking op dit moment geen toegang tot internet. Via gezamenlijke projecten willen de betrokken bedrijven met Internet.org die situatie verbeteren. Ze willen onder meer goedkopere smartphones ontwikkelen, het dataverkeer efficiënter maken en het netwerk uitbreiden.

‘Alles wat Facebook al heeft gedaan, kaderde in de doelstelling om iedereen ter wereld de mogelijkheid te geven te verbinden’, zegt Zuckerberg in een persbericht. ‘In ontwikkelingslanden zijn er grote barrières die het moeilijk maken om toe te treden tot de deze kenniseconomie. Internet.org zorgt voor een wereldwijde samenwerking tussen bedrijven die deze hindernissen wil aanpakken. En een van die dingen is om internettoegang beschikbaar te maken voor zij die het zich op dit moment niet kunnen veroorloven.’

Ook netwerkuitruster Ericsson, browserontwikkelaar Opera en de chipspecialisten Qualcomm en MediaTek maken deel uit van de alliantie, waar dus naast Facebook ook telefoonmakers Samsung en Nokia bij betrokken zijn.

Volgens Zuckerberg heeft Facebook al ongeveer 1 miljard dollar geïnvesteerd in infrastructuur om internettoegang in ontwikkelingslanden te verbeteren en is het bedrijf van die plan die bestedingen op te voeren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig