Hotels waar kinderen niet welkom zijn zitten in de lift

Vliegvakanties met een hotel waar alleen volwassenen kunnen logeren zijn steeds meer in trek. Bij Jetair (en VIP Selection) steeg het aantal dergelijke kinderloze boekingen deze zomer net niet met de helft ten opzichte van vorig jaar. Ook Thomas Cook ziet een verdubbeling van de 'adult only' vakanties. Dat melden beide touroperators woensdag.

Jonge koppels zonder kinderen, al dan niet op huwelijksreis, en koppels met oudere kinderen kiezen volgens Jetair steeds meer voor rust, aangepaste hotelvoorzieningen en intiemere vakantiebeleving. Hotels in Kreta, de Caraïben en Turkije zijn de koploper met deze formule.

Het gaat om een trend van de laatste jaren. Kort samengevat: zonder lawaaierige kinderen in het zwembad of lawaaierige animatie, maar met ‘stijlvollere sfeer in de bars en restaurant’ of spa en wellness. Volgens de touroperator wordt die keuze niet geïnspireerd door een intolerantie voor kinderen.

Meer dan de helft van de vliegvakanties in de twee zomermaanden wordt geboekt door gezinnen met kinderen. Bij vliegvakanties bij de twee touroperators is 6 procent van de aangeboden hotels 'adult only'. Die hotels kan de toerist vinden in bijna de helft van alle bestemmingen, meestal in hotels met vier of vijf sterren.

Thomas Cook

Bij Thomas Cook bestaat het fenomeen al enkele jaren, eveneens voornamelijk in het hoogste prijssegment. Vanaf dit jaar zijn ook de iets goedkopere varianten erg in trek. 'De vraag bij de premium touroperator Pegase groeit niet sterk meer.

Het zijn vooral de viersterrenhotels die populair zijn bij de volwassenen', zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. 'We zien een verdubbeling van het aantal boekingen voor viersterrenhotels in Cuba en de Caraïben waar gastronomie en wellness centraal staat.'

Op het Europese vasteland (autovakanties) is het hotel zonder kinderen eerder uitzondering.