Nieuw radioactief lek in Fukushima ‘ernstig incident’
Foto: AFP

De Japanse autoriteiten hebben woensdag het lek in de kerncentrale van Fukushima, waardoor de laatste dagen 300 ton radioactief besmet water is weggevloeid, een ‘ernstig incident’ genoemd. Op de INES-schaal, die de ernst van een nucleair ongeval weergeeft, zit het lek op niveau 3. In totaal zijn er zeven niveaus. De kernramp in Fukushima werd geclassificeerd onder het zevende en hoogste niveau.

Al enkele dagen lekt er water uit een koelwatertank in de kerncentrale van Fukushima. De vloeistof zou niet naar de nabijgelegen zee zijn gevloeid, maar wel in de bodem zijn gedrongen. De oorzaak van het lek, dat maandag ontdekt werd, wordt nog onderzocht.

Een halve meter onder het lek wordt een radioactiviteit van ongeveer 100 millisievert per uur gemeten, zegt Tepco, dat de centrale uitbaat. Die hoeveelheid radioactiviteit is goed voor de maximale hoeveelheid waaraan een medewerker van een Japanse kerncentrale op vijf jaar tijd blootgesteld mag worden.

Het lek werd maandagochtend ontdekt. In de tank die het water lekt zit nog 670 ton water. Tepco is alvast begonnen om dat water over te pompen in een andere tank. Het bedrijf probeert ook het gelekte water te recupereren.

Dit lek is voorlopig een van de zwaarste sinds de centrale eind 2011 weer als stabiel verklaard werd. Sindsdien zijn de kernreacties gestopt en komt er nauwelijks nog straling vrij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig