Daems wil bonussen voor bankiers kunnen terugvorderen
Rik Daems (Open VLD) Foto: Kms

Bonussen moeten mogelijk blijven voor de bankiers van banken die met belastinggeld zijn gered. Dat vindt Rik Daems, senator voor meerderheidspartij Open Vld. Maar bij verkeerde beslissingen moet het ook mogelijk zijn ze terug te vorderen. Dat zegt hij woensdag in De Tijd.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wil in ‘uitzonderlijke gevallen’ toch bonussen toelaten voor de bankiers van banken die in handen zijn van de overheid. Dat moet het mogelijk maken bekwame crisismanagers aan te trekken.

De socialisten verzetten zich tegen de plannen van Geens. Ze wijzen erop dat het bonussenverbod in het regeerakkoord staat. Senator Rik Daems (Open Vld) is het oneens met de SP.A en verdedigt een zogenaamde ‘clawbackclausule’.

Zo’n clausule maakt het mogelijk bonussen, afscheidspremies en pensioenplannen terug te vorderen als blijkt dat ondoordachte beslissingen zijn genomen en de bank moet gered worden met belastinggeld.

Daems vindt ook dat de bonussen op een volledig andere leest moeten worden geschoeid. ‘Er mag geen bonusplan komen als dat niet gekoppeld is aan langetermijndoelstellingen. De regering moet ervoor zorgen dat bankiers weer een verantwoordelijkheidsgevoel krijgen’, besluit de senator.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig