‘Mens voor meer dan helft verantwoordelijk voor klimaatverandering’
Foto: IMAGEGLOBE

Er bestaat weinig twijfel over de menselijke verantwoordelijkheid in de klimaatverandering. Dat blijkt alvast uit het ontwerprapport van de expertengroep van het Intergouvernmental Panel on Climate Change (IPCC) dat in een aantal media is uitgelekt.

’Het is hoogst waarschijnlijk dat de menselijke invloed op het klimaat verantwoordelijk is voor meer dan de helft van de temperatuurstijging op de Aarde tussen 1951 en 2010’, schrijft het IPCC in dit document dat onder meer bij de The New York Times belandde.

‘Er is een hoge graad van vertrouwen om te stellen dat de menselijke invloed de opwarming van de oceaanwaters heeft veroorzaakt, maakt dat de sneeuw en het ijs smelt en de oceanen stijgen’, aldus het IPCC. Volgens het panel kan het waterniveau met 90 centimeter stijgen tegen 2100.

De woorden die de experten gebruiken zijn sterker dan in het vorige officiële VN-rapport, dat in 2007 werd gepubliceerd.

De woordvoerder van het IPCC, Jonathan Lynn, wees er op dat het voorbarig is besluiten te trekken uit dit ontwerprapport. ‘Het ontwerp zal waarschijnlijk gewijzigd worden, om rekening te houden met de commentaren van de onderscheiden landen die we de afgelopen weken ontvingen. Het ontwerprapport zal onderzocht worden door de vertegenwoordigers van de regeringen en van de wetenschappers tijdens een vierdaagse vergadering eind september, voor te worden goedgekeurd’.

Michael Mann, directeur van het Wetenschapscentrum van de Aarde aan de universiteit van Pennsylvania (VS), vreest dat de definitieve versie milder zal zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig