Betaalde schorsing voor politie verdwijnt
Foto: Yorick Jansens

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie willen met een aanpassing van de tuchtwet komaf maken met politiemensen die geschorst worden en daarbij minstens 75 procent van hun loon behouden. In de plaats daarvan stellen ze een maandelijkse boete én verplicht voort blijven werken voor. Dat berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.

‘Welk modern bedrijf straft zijn personeelsleden vandaag nog met een gedwongen en betaalde vakantie?’, vragen minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en haar collega van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH).

De ministers noemen een schorsing als tuchtsanctie niet meer van deze tijd. ‘Het is een stigmatiserende straf. Want als iemand maanden verplicht moet wegblijven, weet heel de dienst dat. Dat schendt de privacy tussen de overheid en de betrokken werknemer’. Ze vragen zich verder af of het doel van de schorsing - het personeelslid ertoe te brengen zichzelf in vraag te stellen door hem tijdelijk uit de dienst te verwijderen - nog wordt bereikt.

Ter vervanging voorzien de ministers onder andere een geldboete, gaande van 2 tot 10 procent van het bruto inkomen van het betrokken politielid. En dat voor maximaal zes maanden.

Politiemensen tegen wie een strafonderzoek loopt, kunnen wel geschorst blijven wegens ordemaatregelen in afwachting van de resultaten van het onderzoek of een eventuele uitspraak van de rechter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig