DE ZOMER VAN 1983: Beenwarmers en Hollandse broekjes
Foto: rr
Vroeger was de zomervakantie langer en intenser. De krekels klonken luider, de kinderen speelden nog op straat en de avonden waren zwoeler. Een hele week lang blikken we terug op de zomers van weleer. Vandaag: de zomer van 1983.

DE HIT: COMMENT ÇA VA

1983 was hèt jaar van Michael Jackson die onder meer met 'Billie Jean' (in maart) en 'Beat it' (in juni) dikke nummer 1-hits scoorde.

Maar net voor de zomer begon, maakte Vlaanderen kennis met een ander fenomeen: The Shorts. Vier Hollandse broekjes uit Leiden zongen zichzelf de eeuwigheid in met het niemendalletje 'Comment ça va', een lied over een vakantieliefde in Parijs. De mix van hoempa, zuiderse accordeon en catchy Frans uit de lagere school domineerde de ether tijdens die mooie, warme zomer.

'Comment Ça Va' werd uitgebracht in het Duits, Frans, Spaans en Engels en verkocht in totaal 4 miljoen exemplaren. Later volgde nog het afleggertje 'Je suis, tu es', maar The Shorts waren uiteindelijk een kort leven beschoren.

 

DE TREND: BEENWARMERS EN EPAULETTES

Op modevlak waren de jaren tachtig erg kleurrijk en divers. Velen vatten de eighties echter samen in drie woorden: Fout! Fout! Fout!

Een van de boosdoeners was de opkomst van de epaulettes. Wie in het yuppietijdperk wilde meetellen, moest zich een sterke look aanmeten. Voor mannen waren er 'power suits' (scherp afgelijnd, brede schouders) die je eruit deden zien alsof je net van Wall Street kwam.

Maar ook vrouwen gingen mee in de trend, aangevuurd door de populaire tv-serie Dynasty. Epaulettes waren een must en ze werden overal ingenaaid. Gecombineerd met smalle tailles gaf dat een trapeziumlook waarbij het vrouwelijke vaak zoek was. Al kon fel gebrusht haar (denk: Bonnie Tyler) dat euvel enigszins compenseren.

Een andere trend was danskledij, en dan vooral leggings en beenwarmers. De dansfilm Flashdance en de televisieserie Fame (afgeleid van de gelijknamige film) zorgden voor een ongezien boost van leotards en leggings. Ook baggy sweaters die (liefst) van een schouder afhingen, behoorden tot de basislook. Niet alleen jonge meisjes vielen aan de rage ten prooi. Jane Fonda's workout video's zorgden dat ook de huismoeder zich aan de legging-look ging wagen.

 

DE GEBEURTENIS: DE STORMVLOEDKERING IN DE OOSTERSCHELDE

Op nieuwsvlak blijft het behoorlijk rustig tijdens de zomer van 1983. Polen heft de staat van beleg na 19 maanden op, Bettino Craxi wordt premier in Italië en Laurent Fignon wint zijn eerste Ronde van Frankrijk.

In Nederland wordt de eerste betonnen pijler van de Oosterscheldekering afgezonken in de monding van de Oosterschelde. De waterkering is het grootste onderdeel van de Deltawerken die Nederland moeten beschermen tegen overstromingen. In totaal worden er 65 pijlers geplaatst, waartussen 62 schuiven zitten die de Oosterschelde helemaal kunnen afsluiten van de Noordzee.

De stormvloedkering werd op 4 oktober 1986 geopend door koningin Beatrix. Intussen is de kering al 24 keer gesloten, de laatste keer was in november 2007.

 

DE FILM: KERNOORLOG ALS VIDEOGAME

Wat zou er gebeuren als iemand in de computers van het Pentagon inbrak en het Amerikaanse rakettenprogramma activeerde? Het was een vraag die velen in de zomer van 1983 - we zijn in volle Koude Oorlog - bezighield.

In de film War Games wordt het net echt. David (een rol van Matthew Broderick) denkt dat hij een gameproducent heeft gehackt, maar in werkelijkheid gaat het om de computer van de Amerikaanse defensie. Onbewust zet hij een mechanisme in gang dat een nucleaire aanval op de VS moet pareren.

 


HET BOEK: HET VERDRIET VAN BELGIË

In 1983 verstomde Hugo Claus de wereld met zijn roman Het verdriet van België. Zijn boek bleek, misschien meer nog dan Louis Paul Boons De kapellekensbaan, dé Vlaamse klassieke roman van de twintigste eeuw.

De roman vertelt in twee delen de puberjaren van de diep in West-Vlaanderen opgroeiende Louis Seynaeve. Het zijn tegelijk de oorlogsjaren van Vlaanderen. Het verdriet van België werd Claus' magnum opus: zijn grote roman over de onverwerkte oorlog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig