IN DE KIJKER. Anna Wintour viert zilveren jubileum bij Vogue
Foto: photonews
De hoofdredacteurs van Vlaamse kranten en magazines kunnen er enkel van dromen, maar Anna Wintour staat dit jaar al 25 jaar aan het roer van de Amerikaanse editie van modebijbel Vogue. Daarom, 25 dingen die u misschien nog niet wist over de machtigste vrouw in de modewereld.

Hoewel ze eerder dit jaar nog genoemd werd als mogelijk Amerikaans ambassadeur, liggen de wortels van Wintour in Londen. Daar werd ze geboren in november 1949, het product van een Amerikaanse moeder en Britse vader.

Haar liefde voor de journalistiek kreeg ze deels mee van haar vader, die voor de Britse krant The Evening Standard werkte. 'We zagen ooit een vakantie gedwarsboomd door de dood van Marilyn Monroe (in 1962, red.). Mijn vader kon niet snel genoeg met ons terugkeren uit Venetië', vertelde ze in 1999 in het magazine New York. Haar broer Patrick is politiek redacteur bij The Guardian.

Wintour maakte haar eerste modestatement door op school haar uniformrokje steeds een paar centimeter de hoogte in te trekken. Als vijftienjarige had ze een baantje in de invloedrijke boetiek Biba. Een jaar later liet ze de schoolbanken voor wat ze zijn en probeerde het als modestyliste.

Dankzij haar vaders netwerk kon ze in 1970 beginnen bij het Britse Harper's & Queen. Ze stak in 1976 de oceaan over om bij Harper's Bazaar in New York te gaan werken, maar daar wordt ze na negen maanden ontslagen 'omdat ze de Amerikaanse mode niet begrijpt', zo liet ze zelf ooit optekenen in een interview.

Na enkele sabbatjaren maakte ze haar rentree bij het magazine New York, om in 1983 te worden binnengehaald bij Vogue als creatief directeur. Daar kwam het meer dan eens tot een botsing met toenmalig hoofdredactrice Grace Mirabelle. In 1986 keerde Wintour terug naar Londen om een jaartje de Britse Vogue leiden, daarna keerde ze terug naar New York voor House & Garden om in 1988 aan het hoofd gezet te worden van de Amerikaanse Vogue.

 

- COVERS -

Ze begon als hoofdredactrice op 1 augustus 1988. Haar eerste wapenfeit was het novembernummer met op de cover het 19-jarige model Michaele Berau, gefotografeerd door Peter Lindbergh. Niet alleen ging het model gekleed in een Guess-jeans van amper veertig euro (weliswaar met een christian Lacroix jasje van 8.000 euro), ze had haar ogen nog eens halfgesloten en keek weg van de camera: Wintour wilde komaf maken met afgeborstelde modellen en koos voor een natuurlijke setting.

Wintour ging zelfs nog verder en dumpte modellen voor echte sterren zoals Madonna, die in 1989 voor het eerste op de cover prijkte. In de jaren negentig zouden ook Winona Ryder, Gwyneth Paltrow, Julia Roberts, Demi Moore en Renée Zellweger volgen.

In 1998 wilde Wintour graag de razend populaire Oprah Winfrey op de cover zetten, alleen voldeed die niet meteen aan de slanke normen die Wintour hanteert. Oprah luisterde naar Anna's wensen, slankte achttien kilogram af en schitterde op de cover met als titel 'An amazine makeover'. Pas tien jaar laten zou het publiek weten dat het met voorbedachte rade was, al liet Wintour meteen weten dat het een van hun meest succesvolle nummers was.

Het laatste nummer van datzelfde jaar speelde toenmalige presidentsvrouw Hillary Cinton uit, de eerste first lady ooit op een cover van Vogue. In 2009 volgde Michelle Obama. Wintour liet enkele weken terug ook weten dat ze er naar uitkijkt om de eerste vrouwelijke president van de VS op de cover te kunnen zetten, een stille hint naar de (nog niet bevestigde) kandidatuur van Clinton.

Het politieke engagement van Wintour is de laatste jaren opmerkelijk toegenomen. Na een succesvolle bijdrage tot zijn eerste campagne, was Wintour deze keer de belangrijkste fondsenverwerver van de herverkiezingscampagne van Barack Obama.

 

- VOORKOMEN -

Diegenen met een oog voor detail hebben vast al opgemerkt dat Wintour bijna steeds dezelfde schoenen draagt. Schoenengoeroe Manolo Blahnik ontwierp de slingbackmuiltje met twee kruisende bandjes vooraan de voet in 1994 voor Wintour, naar een bestaand model van hem, en de hoofdredactrice kiest sindsdien vaker wel dan niet voor deze schoenen die door Blahnik werden omgedoopt tot AW Sandals. Wintour heeft tal van exemplaren, in verschillende nude-tinten leer en met een variërende hakhoogte.

Nog meer dan haar schoenen, houdt Wintour ook vast aan haar kenmerkende kapsel. Ze liet de bob knippen op haar veertiende (tijdens de swinging sixties) en werd nog nooit betrapt op een bad hair day. Dat, of de fotograaf die het tafereel had kunnen vastleggen is er nooit ingeslaagd die foto's te publiceren.

Haar perfect geknipte lokken inspireren op hun beurt anderen: zo zouden zowel het kapsel van Edna Moda in de animatiefilm The Incredibles en dat van Willy Wonka (het personage van Johnny Depp in Charlie and the chocolate factory) gebaseerd zijn op Wintours kapsel.

En wat dan met die zonnebril die aan haar gezicht lijkt vastgelijmd? Volgens de ene houdt ze die ook binnenshuis op als een soort pantser, maar er zijn ook geruchten dat het eigenlijk heel slecht gesteld is met de bril en ze zonder de bril dus geen steek ziet. Een van haar medewerkers zou ooit voor de grap een Ray-Ban geprobeerd hebben die onbewaakt in haar bureau lag, maar was een paar uur het noorden kwijt door de sterke glazen die in de bril zaten, zo wil het verhaal.

Haar liefde voor bont stopt Wintour nooit weg: niet in de modeproducties, niet in het voorwoord van Vogue en al helemaal niet in haar eigen garderobe. Een cover met een Wintour-lookalike en de slogan 'Vogue sucks' was maar een van de vele cadeaus die ze van de dierenrechtenorganisatie Peta kreeg. Haar kantoor werd al een paar keer bezet door dierenrechtenactivisten, en van de Peta-directrice kreeg ze in een restaurant ook een dode wasbeer op haar bord, waarop ze op haar eigen flegmatieke wijze reageerde door er droogweg haar servet over te gooien en een thee te bestellen.

 

- PERSOONLIJK -

Ze heeft dan wel het imago van een ijskoningin, maar Wintour hield er een hele rits geliefden op na. Op haar zestiende kreeg ze een relatie met de negen jaar oudere bestsellerauteur Piers Pauls Read, daarna had ze een lange relatie met de twaalf jaar oudere journalist en playboy Jon Bradshaw. De meest opvallende naam is echter reggae-icoon Bob Marley, met wie ze volgens de roddelpers ooit een week van de aardbodem verdween in 1976. Wintour sprak van een 'mystical experience', maar ontkende een affaire.

In 1984 trouwde Wintour met kinderpsycholoog David Shaffer, in 1999 ging het koppel uit elkaar. De relatie met haar huidige vriend, Texaan telecommiljonair Shelby Bryant zou de reden van de scheiding zijn.

Shaffer en Wintour hebben samen twee kinderen: zoon Charlie (°1986) en dochter Bee (°1987). Bee volgde in de voetsporen van haar moeder en grootvader en was een tijd lang columniste voor de Britse krant The Daily Telegraph. ze werkt nu voor het productiebedrijf van Glee-bedenker Ryan Murphy.

Het zakenblad Forbes meldde in 2009 dat Wintour twee miljoen dollar per jaar op haar rekening ziet verschijnen, en dat is dan nog zonder alle extraatjes zoals maaltijdcheques, maar ook 50.000 dollar aan winkelgeld en een Mercedes S met chauffeur. In Parijs mag ze altijd inchecken in de Coco Chanel-suite in het Ritz en voor de aankoop van haar huis in de New Yorkse wijk Greenwich Village kreeg ze van haar werkgever een interestloze lening.

 

- WERK -

In haar rol van hoofdredactrice heeft Wintour een flinke vinger in de pap te brokken, zo weten ook topontwerpers Marc Jacobs en John Galliano, die beiden hun job bij respectievelijk Louis Vuitton en Christian Dior aan Wintour te danken hebben. Ook andere ontwerpers zoals Azzedine Alaïa, Alexander McQueen en Alexander Wang hadden nooit gestaan waar ze vandaag staan zonder Wintour.

Maar Wintour is niet aan de top geraakt zonder de harde tante uit te hangen, vandaar haar vele bijnamen zoals Nuclear Wintour en Arctic Wintour. Lauren Weisberger, een van haar voormalige assistentes schrijft in 2003 de bestseller The devil wears Prada waarin ze de extreme eisen van haar ex-baas uitvoerig beschrijft. Het boek wordt later verfilmd met Meryl Streep in de rol van Wintour.

Hoewel niemand durft uit te spreken dat het verhaal gebaseerd was op Weisbergers ervaringen met Wintour, zitten er genoeg verdoken knipogen in het verhaal. Zo lijkt ook het kantoor van Streep in de film op een exacte kopie van Wintours kantoor, met de vele kaders aan de muur. Die kaders zouden - althans als we de geruchtenmolen willen geloven - elke maand worden gehergroepeerd door Wintours persoonlijke binnenhuisarchitecte.

Wintours meest memorabele verschijning op het grote scherm kwam er met de documentaire The september issue uit 2009, waarvoor documentairemaker R.J. Cutler Wintour en haar collega's acht maanden had gevolgd tijdens het maken van het befaamde septembernummer in 2007: met ruim 800 pagina's veruit het dikste nummer uit de geschiedenis van het magazine. Tot het septembernummer van vorig jaar toch, dat met 916 pagina's de fakkel overnam.

Wintour wordt binnenkort 64 jaar, maar denkt nog lang niet aan stoppen. 'Het spijt me heel erg, maar ik vind dat een ongelooflijk onbeschofte vraag. Laat mij gerust', was haar reactie toen haar in 2008 werd gevraagd naar het moment dat ze op pensioen zou willen gaan.

Integendeel, begin dit jaar kreeg Wintour er zelfs een nieuwe job bij. Naast hoofdredactrice van Vogue is ze nu ook artistiek directeur bij overkoepelende uitgever Condé Nast. Ze neemt zo een deel van de verantwoordelijkheden over van S.I. Newhouse, al meer dan drie decennia grote baas bij Condé Nast en haar in 1988 aanstelde als hoofdredactrice. En zo is de cirkel rond.