Partner Guardian-journalist gaat klacht indienen
Foto: REUTERS

De levenspartner van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Glenn Greenwald zal na een bijna negen uur durend verhoor door de Britse autoriteiten klacht indienen. Dat kondigde de hoofdredacteur Alan Rusbridger van The Guardian dinsdag op de BBC aan.

De 28-jarige Braziliaan David Miranda werd zondag op de Londense luchthaven Heathrow door de politie opgepakt en ondervraagd. Hij mocht geen beroep doen op een advocaat. De Britten beriepen zich op een antiterreurwet, die een arrestatie zonder gerechtelijk bevel en zonder recht op juridische bijstand mogelijk maakt.

Guardian-journalist Greenwald staat wegens zijn samenwerking met de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in de kijker. Volgens Rusbridger oefent de regering in Londen zware druk uit op de krant, waarin materiaal van Snowden over het spionageprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werd onthuld. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken verdedigde dinsdag de handelwijze van de politie op de luchthaven, maar wilde zich niet concreet over de zaak uitspreken.

Tijdens zijn ondervraging werden de laptop en geheugensticks van Miranda in beslag genomen. Hij wil nu een juridische procedure opstarten tegen het optreden van de politie en zijn materiaal recupereren zonder dat er een kopieën van worden gemaakt. Dat zei hij maandag bij zijn terugkeer in Brazilië, waar Miranda en Greenwald wonen. David Miranda “is geen journalist maar speelt een gewaardeerde rol door zijn partner te helpen bij diens journalistieke werk”, zei Rusbridger.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig