Britse politie verdedigt vasthouden van partner Guardian-journalist
Foto: EPA

Het was “wettelijk en procedureel correct” om David Miranda op te pakken op de luchthaven van Heathrow in Londen. Dat heeft de Britse politie dinsdag verklaard, in een reactie op het omstreden voorval.

Miranda is de partner van Glenn Greenwald, de Guardian-journalist die de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden wereldkundig maakte. Hij werd dit weekend negen uur lang op de Londense luchthaven vastgehouden, op basis van de antiterrorismewet. De man werd ondervraagd en zijn elektronische apparaten - zoals smartphone, laptop en USB-sticks - werden in beslag genomen.

Die arrestatie leidde tot heel wat kritiek, onder meer van mensenrechtenorganisaties en van Brazilië, het thuisland van Miranda. Maar de politie verdedigt die beslissing nu.

“Het onderzoeken van een 28-jaar oude man, op basis van artikel 7 van de antiterrorismewet van 2000, op Heathrow Airport” was volgens een mededeling van Scotland Yard “zowel noodzakelijk als proportioneel”. “Onze beoordeling is dat het machtsgebruik in dit geval wettelijk en procedureel correct was.”

De politiedienst ontkent verder dat Miranda geen toegang kreeg tot een advocaat. “In tegenstelling tot wat in sommige berichten vermeld werd, kreeg de man tijdens het onderzoek juridische bijstand aangeboden.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig