De Britse krant The Guardian heeft onder druk van de Britse veiligheidsdienst Government Communications Headquarters (GCHQ) een aantal harde schijven moeten vernietigen met daarop informatie over de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.

Op de website van de krant schrijft hoofdredacteur Alan Rusbridger dat de druk op de krant de voorbije weken fors werd opgevoerd nadat de krant begin juni begon met het publiceren van informatie die het had gekregen van klokkenluider Edward Snowden.

Rusbridger kreeg onder meer bezoek van een vertegenwoordiger van de Britse premier Cameron. Die eiste de overdracht of de vernietiging van het materiaal van Snowden.

Enkele weken geleden kwamen twee medewerkers van het GCHC naar de redactie van de krant. Zij keken toe hoe in de kelder van het gebouw twee harde schijven met daarop informatie van Snowden werden vernietigd.

Volgens Rusbridger heeft de vernietiging geen impact op de publicatie van onthullingen in de krant omdat er ook elders een kopie van de informatie werd bewaard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig