Baby’s met onduidelijke geslachtskenmerken, zullen in Duitsland niet langer van bij de geboorte als man of vrouw ingeschreven moeten worden.

 

‘Een juridische revolutie’, zo noemt de krant Süddeutsche Zeitung het nieuws. Vanaf 1 november zullen Duitse ouders van baby’s die geboren worden zonder uitgesproken mannelijke of vrouwelijke geslachtskenmerken, de kans hebben om het geslacht van hun kind open te laten.

Op het geboortecertificaat zal niet ‘hermafrodiet’ of ‘interseksueel’ vermeld worden; het vakje blijft gewoon leeg. Daarmee wordt erkend dat mensen niet noodzakelijk tot het mannelijke of vrouwelijke geslacht moeten behoren, en kan er volgens juristen de facto binnen de burgerlijke stand een derde geslacht ontstaan.

Transseksuelen kunnen al wettelijk erkend worden in Duitsland. Maar hermafrodieten waren tot nog toe verplicht om zich te laten registeren als man of vrouw – net als in de andere Europese landen.

De verandering is het gevolg van een aanbeveling van het Duitse grondwettelijk hof, die stelde dat de wettelijke erkenning van het beleefde geslacht een mensenrecht is.

De interseksuele mens krijgt in Duitsland de kans om in de loop van zijn leven te kiezen voor het mannelijke of vrouwelijke geslacht, en dat te officialiseren op identiteitsdocumenten. Maar dat vakje kan ook levenslang opengelaten worden.

Toch dreigt de regeling ook voor problemen te zorgen als die personen naar het buitenland willen reizen: in reispassen moet nog altijd de code ‘F’ (vrouw) of ‘M’ (man) ingevuld worden.