'Hun poging ons te intimideren is mislukt'
Glenn Greenwald (links) en David Miranda op de luchthaven van Rio de Janeiro. Foto: Reuters
Glenn Greenwald, de journalist van de Britse krant The Guardian die de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden in de openbaarheid bracht, heeft in een opiniestuk getuigd over de vasthouding van zijn echtgenoot, David Miranda, op de Londense luchthaven van Heathrow.

Greenwalds partner, een Braziliaan, was op weg naar huis na in Berlijn een bezoek te hebben gebracht aan Laura Poitras, een Amerikaanse documentairemaakster. Poitras is van nabij betrokken in Greenwalds verslaggeving over de schendingen van gegevensbescherming door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Poitras en Greenwald zouden de enige personen zijn met volledige toegang tot de door Snowden gelekte documenten.

War on Terror

Opmerkelijk genoeg publiceerde Greenwald in 2012 een artikel over de lotgevallen van Poitras, die herhaaldelijk werd vastgehouden bij grenscontroles. Poitras is de regisseur van veelvuldig bekroonde documentaires over de Amerikaanse aanwezigheid in Irak en de impact van de wereldwijd door de Verenigde Staten gevoerde 'War on Terror'. Ze zou sindsdien regelmatig problemen ondervinden in luchthavens. Zo werd ze al meerdere malen urenlang ondervraagd, waarbij haar laptop, telefoon en andere elektronische apparatuur in beslag werden genomen, zo schreef Greenwald reeds in 2012.

In het stuk dat maandag verscheen in The Guardian, beschrijft Greenwald hoe hij zondag een telefoontje kreeg van één van de veiligheidsagenten op de luchthaven, die weigerde zijn naam bekend te maken en zich enkel identificeerde via zijn dienstnummer. De agent deelde hem mee dat Greenwalds echtgenoot David Miranda reeds drie uur lang werd vastgehouden. Miranda kreeg geen toestemming om een advocaat te raadplegen. Ook Greenwald mocht niet met zijn partner praten.

Geen informatie

Daarop stuurde The Guardian verschillende advocaten naar de luchthaven. Ook de Braziliaanse ambassadeur in Londen werd op de hoogte gesteld. Niemand kreeg echter enige informatie over de lotgevallen van David Miranda. 'Er was geen enkele reden om aan te nemen dat David iets te maken zou hebben met een terroristische organisatie,' schrijft Greenwald geagiteerd op zijn blog. 'De veiligheidsagenten hebben David vastgehouden om hem te ondervragen over de NSA, over mijn werk en dat van The Guardian, en over de inhoud van Davids elektronische apparatuur.'

Greenwalds partner zou uiteindelijk 9 uur lang worden vastgehouden, precies de maximale tijd die de wet toelaat. Zijn laptop, gsm en USB-sticks werden in beslag genomen. Er werd geen informatie gegeven over hoe, en wanneer, hij zijn persoonlijke spullen kan terugkrijgen.

Voor Greenwald is het duidelijk dat het vasthouden van zijn partner alles te maken heeft met zijn journalistieke activiteiten. Ook Amnesty International treedt hem daarin bij. 'Dit herinnert ons er aan dat overheden leugens vertellen, wanneer ze hun uitzonderlijke macht rechtvaardigen door te verwijzen naar de terrorismedreiging. Het toont aan hoe gevaarlijk het is om hen die macht kritiekloos te verlenen,' fulmineert Greenwald.

'Despotische allures'

'Het is vreselijk dat regeringen journalisten intimideren of zelfs aanklagen. Maar wanneer een overheid ook nog eens familieleden en partners van die journalisten gaat aanpakken, hebben we werkelijk te maken met despotische allures. Zelfs de maffia kent meer scrupules. Zij houden er ethische regels op na omtrent het aanpakken van familieleden van hun rivalen,' klinkt het.

Greenwald toont zich strijdvaardig als altijd. 'Dit soort praktijken zal het tegenovergestelde effect hebben van datgene wat de regeringen van de VS en het Verenigd Koninkrijk oorspronkelijk beoogden,' stelt hij. 'Hiermee versterken ze onze motivatie de waarheid verder uit te spitten en bekend te maken wat ze voor ons willen verborgen houden.'