Molenbeek: ‘Pas optreden bij terugkeer Syrië-strijders’
Foto: Belga

De gemeente moet in de eerste plaats kunnen ingrijpen als een Syriëstrijder naar België terugkeert. Dat stelt de Molenbeekse schepen van Sociale Integratie en waarnemend burgemeester Sarah Turine (Ecolo) in een reactie op de beslissing van een aantal Vlaamse gemeenten om de strijders uit het bevolkingsregister te schrappen.

Turine is verbaasd over de Vlaamse maatregelen omdat de politie om veiligheidsredenen en wegens het geheim van het onderzoek de identiteit van mensen die naar Syrië vertrekken niet aan de gemeente communiceren. Voor de Ecolo-schepene ligt ook daar niet het probleem. Mensen die naar Syrië, een ander land of een andere gemeente vertrekken, worden vroeg of laat toch uit het bevolkingsregister geschrapt.

“Het is niet mogelijk om enkel de jongeren die naar Syrië vertrekken te viseren. Ik zie niet waarom we hen sneller zouden schrappen dan anderen. Wat me meer verontrust, is dat we geen informatie hebben over hun terugkeer. De eerstelijnsdiensten van de gemeente zouden deze jongeren professionele, psychologische en andere begeleiding moeten kunnen geven om hen een positieve zin aan hun leven in België te geven”, meent Sarah Turine.

Vandaag worden de eerstelijnsdiensten niet door de politie verwittigd, maar krijgen de teruggekeerde Syriëstrijders de adressen van deze diensten, die ze zelf kunnen contacteren. Als ze bij de informatieoverdracht betrokken worden, kunnen de diensten volgens haar meteen optreden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig