Echtgenoot Guardian-journalist vastgehouden op luchthaven Londen
David Michael Miranda en Glenn Greenwald Foto: AP

De echtgenoot van Glenn Greenwald, de journalist van de Britse krant The Guardian die de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden wereldkundig maakte, is enkele uren vastgehouden op de luchthaven Heathrow in Londen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International hekelt die maatregel als een wraakactie.

De Britse politie bevestigde dat David Michael Miranda, getrouwd met Glenn Greenwald, werd vastgehouden op de luchthaven volgens het artikel 7 van de antiterrorismewet van 2000. De man keerde terug van een trip naar Berlijn toen hij in de transitzone van de Londense luchthaven werd tegengehouden. Hij was op dat moment op weg naar huis, in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

'Geen toeval'

’Het is hoogst onwaarschijnlijk dat David Michael Miranda, een Braziliaanse burger in transit in Londen, bij toeval is vastgehouden, rekening houdend met de rol die zijn echtgenoot heeft gespeeld bij het onthullen van de waarheid over de illegale aard van het spionageprogramma van de NSA’, aldus een woordvoerder van Amnesty International. ‘Het vasthouden van David was onwettig en onvergeeflijk. Hij was duidelijk het slachtoffer van ongerechtvaardigde wraakacties.’

Volgens The Guardian werd Miranda 9 uur vastgehouden en nam de politie elektronische apparatuur in beslag, zoals zijn gsm, USB-sticks en DVD’s. Een woordvoerder van de krant liet weten dat de autoriteiten om verduidelijking werd gevraagd. ‘We zijn verbijsterd dat de partner van een journalist van The Guardian, die over veiligheidsdiensten heeft geschreven, gedurende bijna negen uur is vastgehouden’, klinkt het nog.

Britse commissie eist uitleg

Keith Vaz, de voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Zaken in het Britse Lagerhuis, gaat in brief aan de politie uitleg vragen over het incident. Vaz verklaarde dat hij het 'bijzonder' vindt dat iemand wordt vastgehouden op basis van de antiterrorismewet, terwijl er geen enkele aanwijzing is dat hij iets met terrorisme te maken heeft. 'Dit moet worden uitgeklaard en dat moet snel gebeuren', verklaarde hij op BBC Radio 4.

Ook Brazilië heeft al duidelijk gemaakt dat de de actie van de Britse politie 'niet gerechtvaardigd' was en voor 'ernstige ongerustheid' heeft gezorgd.