Homans: ‘Racisme is een relatief begrip’
Liesbeth Homans & Sven De Ridder Foto: gyfs01

De voorzitter van het Antwerpse OCMW, Liesbeth Homans (N-VA), vindt het jammer dat het woord racisme tegenwoordig zo snel in de mond genomen wordt. In een interview met De Standaard Weekblad noemt de sterke vrouw van de N-VA ‘racisme’ dan ook een ‘relatief begrip’ dat vooral ‘als een excuus wordt gebruikt voor persoonlijke mislukkingen’.

Homans benadrukt in een dubbelinterview met de Antwerpse acteur Sven De Ridder dat ze niet wil zeggen dat we niet meer mogen spreken over discriminatie van allochtonen. Maar de sterke dame van de N-VA vindt wel dat we vooral niet mogen overdrijven. ‘Laat ons een kat een kat noemen. Er is nog altijd een kleine groep van allochtonen die het verbrodt voor de hele gemeenschap’, aldus Homans.

Homans is de mening toegedaan dat je als bestuurder van een stad een wijk nooit mag opgeven, ook al zijn daar heel wat moeilijkheden. ‘Maar je moet de problemen bij naam durven noemen en oplossen. Migratie heeft zeker voordelen, maar ook nadelen. Het eeuwige verhaaltje dat migratie alleen maar voordelen heeft gebracht, daar doe ik niet aan mee’, stelt ze.

Als de vraag gesteld wordt of zij ooit getuige geweest is van racisme, antwoordt de OCMW-voorzitster: ‘Jullie doen alsof het een gruwel is, een misdaad tegen de menselijkheid. De Vlaming is soms zó beschaamd over de eigen taal of cultuur. Als je andere partijen hoort over de cursus Nederlands, dan lijkt het wel alsof het een lijfstraf is. ‘Nederlands leren? Zot! Gij vuile fascist!’’

Zeker bij partijen zoals Groen, SP.A en PvdA word je volgens Homans nog steeds ‘scheef bekeken’ als je op het belang van het Nederlands hamert. ‘Ik ken woonblokken op Linkeroever waar 150 nationaliteiten samenleven. Is het dan zo raar dat ik vraag dat die mensen Nederlands kunnen?’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in