Een beestje dat eruitziet als een kruising tussen een huiskat en een teddybeer is de eerste vleesetende zoogdiersoort die in 35 jaar op het Amerikaanse continent is ontdekt. Maar eigenlijk was hij er altijd al, alleen had niemand hem zien zitten, hoewel hij gewoon in de dierentuin in een kooi zat.

Volgens het Smithsonian Instituut is de nieuwe soort, die olinguito werd gedoopt, tientallen jaren lang verkeerdelijk aangezien voor een erg gelijkende soort uit de familie van de Procyonidae, waartoe onder meer de wasbeertjes behoren. Biologen van het Smithsonian wisten hem uiteindelijk toch te spotten, met dank aan verstofte museumspecimens en trips naar Ecuador.

De olinguito (Bassaricyon neblina) weegt ongeveer negen kilogram en is het kleinste lid van de wasbeerfamilie. Hij heeft grote ogen en een oranjebruine vacht.

Hij leeft in de nevelwouden van Ecuador en de noordelijke Andes. Er zat er ook jarenlang eentje in vijf verschillende Amerikaanse dierentuinen – alleen dacht iedereen dat dat een olingo was, een verwante soort, die niets moest hebben van de andere olingo’s in de zoo en daarom erg op zichzelf was.