OVERZICHT. In deze musea kunt u gratis cultuur opsnuiven
Foto: ss
Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis binnen en studenten moeten vaak enkel een symbolische euro ophoesten. Maar wat als u de schoolbanken al even heeft verlaten of met het hele gezin gratis cultuur wilt opsnuiven? Neem alvast uw agenda bij de hand voor dit overzicht van gratis musea.

- PERMANENT GRATIS -

Het Middelheimmuseum in Antwerpen is met zijn dertig hectare kunst een absolute aanrader. In dit openluchtmuseum staan meer dan 200 beelden tentoongesteld, onder statige bomen, langs brede wandelpaden en op uitnodigende grasvelden. Vorig jaar kreeg het museum er nog de mooie bloementuin 'Hortiflora' van het Nachtegalenpark bij. Daar kunt u deze zomer nog de expo 'Mijn kleine paradijs' gaan bekijken.

Ook in het Brusselse Wiertzmuseum kunt u zonder donatie vrij in en uit lopen. Het museum in de Europese wijk was het voormalige atelier van de romantische 19de eeuwse schilder Antoine-Joseph Wiertz en herbergt zijn spectaculaire (sommige zijn tot zeven meter breed) schilderijen, maar ook beeldhouwwerken en schetsen.

Het openluchtmuseum van Sart-Tilman in Luik wil natuur en architectuur dichter bij elkaar brengen in het teken van de hedendaagse kunst. Verspreid over de universitaire campus en de bossen van Sart-Tilman zijn een honderdtal beeldhouwwerken uit staal, steen, hout of kermiek te vinden, van onder andere Francis André, Jean-Paul Laenen en Léon Wuidar.

Het Koninklijk Museum van het Leger en Krijgsgeschiedenis in Brussel in het Jubelpark vindt zijn oorsprong in 1910 toen er voor de eerste keer een aantal voorwerpen uit de geschiedenis van onze strijdkrachten werden verzameld. Na WOI en WOII breidt de collectie zich opmerkelijk uit zodat u er zich nu ook kunt vergapen aan kanonnen en zelfs heel wat vliegtuigjes, opgesteld in de hangar.

En nog een vijfde en laatste tip: het Museum Constantin Meunier aan het Elsense Tenboschpark. Het voormalige atelier van deze 19de eeuwse schilder-beeldhouwer is nu het decor voor zijn oeuvre bestaande uit ruim 150 (soms zeer grote) beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen.

 

- ZONDAG, MUSEUMDAG -

Heel wat musea stellen op elke eerste zondag van de maand hun deuren helemaal gratis open. In Brussel zijn er maar liefst 69 deelnemende musea, onder andere Cinematek, BELvue Museum, het Magritte Museum en het Wiels.

In Bergen kunt onder andere naar het MAC's (op de mijnsite Grand-Hornu) en het Musée Beaux-Arts Mons, in Luik naar het Musée de la Vie wallonne en het Musée des Beaux-Arts de Liège, en in Doornik naar het Musée d'Histoire Naturelle en la Maison Tournaisienne. De volledige lijst deelnemende Brusselse en Waalse musea vindt terug op dit handige overzicht.

In Vlaanderen is dat principe nog niet zo goed ingeburgerd. In Kortrijk kan iedereen wel de eerste zondag van de maand gratis naar het Broelmuseum en Kortrijk 1302, maar in Gent bijvoorbeeld mogen enkel de inwoners (elke) zondag gratis naar het MSK, SMAK, Designmuseum of STAM. In Ieper mogen alle inwoners dan weer altijd gratis naar het Flanders Field. Grote kans dus dat u ook in uw thuisstad gratis naar het museum mag.

Antwerpen heeft dan weer een traditie om een reeks van zeven musea elke laatste woensdag van de maand gratis open te stellen (naast het permanent gratis toegankelijke Middelheimmuseum), zijnde het MAS, het Rubenshuis, het Rockoxhuis, het Museum Mayer van den Bergh, het Museum Vleeshuis, het Letterenhuis en het Museum Plantin-Moretus.

 

- SPECIALE ACTIES -

Op zondag 25 augustus vindt in Antwerpen opnieuw de grootse Cultuurmarkt plaats, en die dag zetten heel wat Antwerpse musea hun deuren gratis open. Uiteraard nemen de zeven bovengenoemde musea deel, maar daar mag u ook het FotoMuseum aan toevoegen, het Museum voor Hedendaagse Kunst, het Zilvermuseum, het maagdenmuseum, het Museum Eugeen van Mieghem en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (omwille van een ingrijpende verbouwing in de Koningin Fabiolazaal).

Ook op Erfgoeddag (volgende editie op zondag 27 april 2014) en Open Monumentendag (volgende editie op 8 september 2013) kunt u heel wat musea gratis bezoeken. Houd zeker ook lokale festivalletjes in de gaten. Schrijf u in op de nieuwsbrieven zoals Gratis in Brussel, Gratis in Antwerpen en Gratis in Gent om op de hoogte te worden gehouden van gratis culturele activiteiten.

En dan zijn er ook nog willekeurige acties: zo kunnen bezoekers van Rock Werchter na activatie van de chip in hun polsbandje (via de website van het muziekfestival) gratis toegang tot de tentoonstelling You Ain't Seen Nothing Yet in het Antwerpse FotoMuseum.

Heeft u nog tips voor onze lezers die gratis cultuur willen opsnuiven? Deel het in de commentaren!

 

Hoeveel bespaart u met deze tip?

€ 20

Als u speciale acties in het oog houdt en af en toe selectief musea bezoekt, spaart u telkens de kost van een toegangsticketje per persoon uit.