Waarom Antwerpen (weer) tegendraads doet met Moederdag
Foto: PDW

Vraagt u zich elk jaar op 15 augustus af waarom die ene Vlaamse stad een eigen moederdag heeft? Wel hierom.

In 1913 schreef Frans Van Kuyck, een liberale schepen in Antwerpen, een pamflet ‘De dag des moeders’. Daarin stelde hij voor om op 15 augustus, de feestdag van Maria, Moederdag te vieren.

Maria was de patrones van de stad sinds 1124. Bovendien werd er op 15 augustus steevast een grote Mariaprocessie gehouden.

Rol van de moeder in het gezin herstellen

Door op de feestdag de moeders te vieren, hoopte Van Kuyck naar eigen zeggen de waardigheid van de familie in het algemeen en de rol van de moeder in het gezin in het bijzonder, te herstellen. Hij was namelijk van mening dat de modernisering in het begin van de 20ste eeuw de sociale orde had verstoord.

Van Kuyck verspreidde het pamflet via de Antwerpse pers en mobiliseerde de scholen. Hij maakte zelfs gebruik van een heus propagandacomité om vaders en kinderen te overtuigen hun vrouw/moeder op 15 augustus te overladen met cadeautjes.

Amerikaanse feestdag

Pas in 1914 besliste de Amerikaanse president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan een nationale feestdag zou zijn: Mother’s Day. Zoals wel meer gebeurt, begonnen veel andere landen, waaronder België, de Amerikaanse gewoonte na verloop van tijd over te nemen.

De Antwerpenaren blijven hun moeders echter koppig eren op 15 augustus.