Touroperators passen aanbod niet aan
Foto: AFP

De touroperators passen hun aanbod voor reizen naar Egypte niet aan. “We leven de adviezen van Buitenlandse Zaken na” sinds het begin van de onrust en “we sturen geen klanten meer ter plaatse, uitgenomen naar de toeristische gebieden aan de Rode Zee en de Golf van Akaba”, zegt de voorzitter van de vereniging van Belgische touroperators (ABTO), Claude Perignon.

Het reisadvies voor Egypte ‘blijft heel negatief’. 'De Belgen wordt afgeraden naar Egypte te reizen, behalve in de regio’s van de Rode Zee en de Golf van Akaba', aldus Joren Vandeweyer, woordvoerder van de federale overheidsdienst. Belgen die zich momenteel al in Egypte bevinden, maar niet in de genoemde toeristische regio’s, moeten oordelen of hun aanwezigheid 'echt onmisbaar is en overwegen terug te keren'.

De FOD Buitenlandse Zaken vraagt reizigers naar die toeristische gebieden evenwel 'extra alert' te zijn.

'De gebieden rond de Rode Zee en de Golf van Akaba vallen niet onder het negatief advies van Buitenlandse Zaken', preciseert Perignon, daarom laten we onze klanten er nog naartoe vertrekken.

'We werken normaal in die gebieden en ons personeel is nog steeds ter plaatse. De veiligheid en het vakantieplezier van onze gasten zijn gegarandeerd', aldus de woordvoerder van Thomas Cook, Baptiste van Outryve. De touroperator schortte zijn vluchten naar Luxor op cruises op de Nijl uit 'veiligheidsoverwegingen' op.

Bij Jetairfly, 'loopt alles normaal' en de reizen naar de Rode Zee en de Golf van Akaba gaan gewoon door nadat 'we bevestiging kregen van de vertegenwoordigers ter plaatse dat de veiligheid van onze klanten niet bedreigd is'. Jetairfly organiseert geen vakanties naar Luxor en Caïro.