‘Gmail-gebruikers hoeven niet te rekenen op privacy’
Foto: AFP

Gmail-gebruikers hebben geen recht op privacy. Met die opmerkelijke stelling heeft Google zich verdedigd in een rechtszaak die enkele Gmail-gebruikers hebben aangespannen omdat Google de mails scant om spam te onderscheppen en om relevantere advertenties te tonen.

Enkele Gmail-gebruikers stapten onlangs naar de rechter in de Amerikaanse staat Californië omdat ze vinden dat het automatisch scannen van hun e-mails een illegale inbreuk is op hun privacy.

In een schriftelijk verweer stelt Google dat de gebruikers van de e-maildienst via de gebruikersvoorwaarden hebben toegestemd met het feit dat het bedrijven e-mails scant voor het filteren van spam en het afleveren van gerichte advertenties.

Google stelt onder meer dat de verzender van een brief niet verrast moet zijn als de assistent van de ontvanger de brief opent. Volgens John M. Simpson van Consumer Watchdog een kromme redenering want het versturen van een e-mail is hetzelfde als een brief aan het postkantoor geven.

‘Ik verwacht dat het postkantoor de brief bezorgt op basis van het adres dat op de envelop staat. Ik verwacht niet dat de briefbezorger mijn brief opent en leest. Op dezelfde wijze verwacht ik bij het sturen van een e-mail dat die wordt afgeleverd bij de bedoelde ontvanger met een Gmail-adres; waarom zou ik verwachten dat de inhoud zal worden onderschept en gelezen door Google?’, aldus Simpson.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig