Slachtoffer iPhone-diefstal zet foto's nieuwe eigenaar op internet
Foto: rr
De Marokkaan Said heeft sinds enkele dagen een iPhone die werd gestolen in Gent. Het slachtoffer kan hem volgen via de foto’s die hij neemt.

Doordat de nieuwe eigenaar het toestel gebruikt zonder iets aan de instellingen te hebben veranderd, kan het slachtoffer zijn doen en laten blijven volgen. En die foto's zet de Gentenaar Frederik De Bosschere op het internet, voorzien van tongue-in-cheek-commentaar zoals ‘Eens kijken wat onze favoriete gezonnebrilde schavuit vandaag heeft uitgespookt’.

Vermoedelijk is Said niet de persoon die mijn gsm effectief heeft gestolen’, schrijft De Bosschere op zijn blog. ‘Waarschijnlijk viel die eer te beurt aan de Belgische individuen in het telefoonboek, dat ik zal overmaken aan de politie. Maar omdat Said er geen graten in ziet om een telefoon te gebruiken die duidelijk andermans eigendom is, vermoed ik dat hij wel weet waarom hij zo weinig heeft betaald voor zijn iPhone.’

Op Twitter krijgt De Bosschere kritiek omdat hij Said aan de schandpaal zou nagelen. Volgens de Privacycommissie overtreedt de Gentenaar 'in zekere zin de wet op de bescherming van de privacy'.

'De kans lijkt me zeer klein dat hij hiervoor zou worden vervolgd', zegt Eva Wiertz, de woordvoerster van de Privacycommissie.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in