'Niet eerste keer dat Brusselse agenten homo's aanvallen'
Agenten patrouilleren in de Brusselse homobuurt rond de Kolenmarkt. Foto: Siska Gremmelprez/belga
‘Het is zeker niet de eerste keer dat we vernemen dat agenten van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene gewelddadig kunnen zijn tegenover holebi’s’, zo reageert Rainbow Cops op het geweldincident van afgelopen weekend.

Rainbow Cops is een vereniging die de belangen behartigt van de holebigemeenschap binnen en buiten de politie. Dirk Maes, hoofdinspecteur bij de federale politie en voorzitter van de vereniging, zegt dat er in het verleden al meldingen zijn geweest die vergelijkbaar zijn met het incident van afgelopen weekend. 

Maes zegt dat de zone al inspanningen levert tegen homofoob geweld, maar hij vindt dat de opleiding in Brussel rond diversiteit intenser kan. 'We moeten daar veel meer mensen van de interventie binnen krijgen.'

Twee homo’s zeggen dat ze vrijdagnacht zijn geslagen door agenten en werden uitgescholden voor ‘vuile homo’. Het parket van Brussel heeft het Comité P, dat toezicht houdt op de politie, gevraagd om de zaak te onderzoeken. De versie van de betrokken agenten loopt ver uiteen met die van de slachtoffers.

Holebibeweging Outrage!, die een app ontwikkelde om geweld tegen homo’s te registreren, bevestigt de reputatie van de agenten in de hoofdstad. ‘Tijdens een bijeenkomst afgelopen zondag aan het commissariaat kwamen opnieuw verhalen boven van scheldpartijen en mensen die slagen krijgen.'

‘Ongetwijfeld zal de meerderheid goed werk verrichten, maar door een aantal cowboys is de reputatie helemaal verziekt.', zegt Björn Pius.