Waarom steeds meer Belgen naar de Franse Opaalkust gaan
Wimereux Foto: Woodwalker via Wikipedia

70 procent van de buitenlandse toeristen in het Noord-Franse Nord-Pas-de-Calais zijn Belgen. Dit stukje kust heeft dan ook grote troeven: prachtige natuur, lekker eten en vooral meer rust dan aan onze kust.

Wie aan de Opaalkust vertoeft, heeft het zeker al ondervonden. Geregeld kom je er Vlamingen en Walen tegen. Toeristen die het er graag voor over hebben om een uurtje verder te rijden dan onze kust en die het zich zeker niet beklagen. De kust net over de grens heeft heel veel troeven en prachtige plekjes.

Prachtige natuur

Het eerste mooie plekje dat je tegenkomt is Cap Blanc-Nez. Hier zie je meteen waar de naam Opaalkust vandaan komt: prachtige witte krijtrotsen, zoals je er ook aan de overkant in Dover vindt. Bovenop de rots, op 135 m, heb je een weids uitzicht op de lange stranden en de woeste zee. Het is ook een gegeerde plek voor liefhebbers van fossielen. Maar let op, je mag ze niet meenemen, dat is strafbaar.

Cap Gris-Nez is de kaap die het dichtst bij Engeland ligt, op 33 km. Bij helder weer kan je de krijtrotsen van Dover mooi zien liggen. De grijze kliffen van ‘Gris’-Nez zijn de voorbije decennia door erosie afgebrokkeld en dat gaat nog altijd verder. Waar vroeger het pad liep, mag je nu niet meer komen omdat het te gevaarlijk is.

Authentieke stadjes

Tussen de twee kapen in ligt Wissant aan een lang en breed zandstrand. Hier vind je kleine, karaktervolle huizen. Met een gezellig dorpsplein en eenvoudige cafés en restaurants. Wimereux is het mooiste stadje van het gebied, het ligt vlak voor de havenstad Boulogne. Het haalt zijn charme uit de oude gerestaureerde villa’s in Anglo-Normandische stijl en de rijen strandcabines op de dijk. Hier heb je ook een gezellige winkelstraat en verschillende restaurants.

Sportieve activiteiten

In heel het gebied kan je allerlei sporten beoefenen: wandelen, fietsen, strandzeilen, surfen, zweefvliegen, vissen op zee, paardrijden, golfen. Er is een groot golfterrein in Ambleteuse, net achter de duinen.

Lekker eten en goedkoper

De keuze aan restaurants is groot en zoals op veel plaatsen in Frankrijk kan je hier een menu eten voor een heel schappelijk bedrag.

Vlaamse roots

Voor Vlamingen is dit gebied cultureel herkenbaar: in de vroege middeleeuwen werden langs de hele kustlijn nog Germaanse dialecten gesproken. Veel plaatsnamen hebben dan ook een Vlaamse oorsprong, denk maar aan Wissant, ‘Wit zand’ of Sangatte, ‘Zandgat’.

Oorlogsverleden

De streek was van strategisch belang tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De Duitsers legden hier de ‘Atlantische muur’ aan en lanceerden raketten naar Londen. Je ziet hier overal bunkers en oorlogsmonumenten.

Mobilhomes toegestaan

In Frankrijk ben je overal welkom met je mobilhome. Aan de Belgische kust ben je verplicht op een camping te staan, wat eigenlijk tegen de natuur van de zwerver is. Als je toch op een vrije plek overnacht, kan je beboet worden. 

Rust

Veel toeristen kiezen deze streek voor de rust. Het verschil met onze drukke, overbevolkte kust is groot. Dat zie je ook aan de dijken: hoogbouw is hier uit den boze en mensenmassa’s zie je niet.