Britse blogster dist de ‘bikinitheorie’
Foto: Shutterstock

Blogster Rhiannon Lucy Cosslett, die vrouwenwebsite The Vagenda beheert, is niet te spreken over het feit dat de zogenaamde ‘bikinitheorie’ een cruciale rol blijft spelen in de hedendaagse media.

Toen de voormalige vriendin van atleet Oscar Pistorius dood werd teruggevonden, werden haar mooiste bikinifoto’s weer bovengehaald in boekjes en op websites. En toen bekend raakte dat Simon Cowell het lief van zijn beste vriend Lauren Silverman zwanger heeft gemaakt, doken ook haar beste bikinikiekjes op.

Cosslett heeft genoeg van die bikinitheorie. ‘Als een bekende vrouw in haar leven ooit gefotografeerd werd in een bikini, minirokje of hotpants, dan zullen de media diezelfde foto’s blijven gebruiken’, schrijft ze in een blogpost op de website van The Guardian.

De Britse maakt ook de vergelijking met mannen die om de een of andere reden in de media verschijnen. ‘Wordt het nieuws over David Cameron steeds opgevrolijkt met een foto van zijn beruchte bloemenzwembroek? Neen.’ Cosslett zegt dat mannen in de watten worden gelegd met bikinifoto’s, maar dat ook vrouwen er graag naar kijken om zich te spiegelen aan de beroemde dames.

Ze concludeert dat een vrouw vaak alleen het nieuws kan halen als ze schaars gekleed is. En dat vindt ze naar eigen zeggen bijzonder spijtig. ‘Het is 2013, beseft iedereen dat wel?’, zegt ze.

Niet alle lezers gaan akkoord met haar stelling. Zo wijzen enkele lezers in de reacties haar op het feit dat er wel degelijk foto’s van ontblote basten worden gebruikt als het niet over de mannen hun lijf gaat. Zo zou een foto van David Beckham zijn bovenlichaam te pas en te onpas worden gebruikt.