Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is zondagavond aangekomen in Kinshasa voor een driedaags bezoek aan de Democratische Republiek Congo. De minister zal ijveren voor verzoening.

Het is het vierde bezoek van Reynders aan Congo sinds hij op Buitenlandse Zaken zit. Deze keer gaat hij voornamelijk om aan te dringen op de naleving van het kaderakkoord dat in februari werd getekend door elf landen uit de regio om te streven naar stabiliteit in het oosten van Congo. Dat akkoord heeft immers nog niet geleid tot het neutraliseren van de gewapende groepen in het gebied. De rebellenbeweging M23 zou gesteund worden door Rwanda en Oeganda, maar beide landen ontkennen hun betrokkenheid.

Reynders zal in Kinshasa zijn engagementen herhalen tegenover de Congolese autoriteiten en wil op de hoogte worden gebracht van ‘individuele gevallen’ van mensen die in aanraking zijn gekomen met het Congolese gerecht, zo werd vernomen in zijn entourage. De Belgische minister zal in Kinshasa voorts de oprichting van een bilaterale commissie voor economische zaken aankaarten en hij zal de werf opstarten voor het gebouw dat de nieuwe Belgische ambassade moet huisvesten.

De minister trekt ook naar de provincie Neder-Congo, waar twee belangrijke troeven liggen voor de economische ontwikkeling van het land: de haven van Matadi, sinds 2003 zusterhaven van Antwerpen, en de waterkrachtcentrales Inga I en II op de Congostroom.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig