Usain Bolt pakt eerste goud
Foto: IMAGEGLOBE

Usain Bolt heeft zichzelf tot wereldkampioen gekroond op de 100 meter. De Jamaicaan was in de gietende regen de Amerikaan Justin Gatlin te snel af. De Jamaicaan Nesta Carter werd derde. Bolt liep de finale in 9.77, goed voor zijn beste prestatie dit seizoen.

Bolt was vanmiddag na zijn halve finale niet helemaal tevreden over zijn prestatie. Hij liep pas de tweede tijd. Zijn landgenoot Nickel Ashmeade was toen de snelste. In de finale stonden maar liefst vier Jamaicanen. Naast Bolt, Carter en Ashmeade plaatste ook Kemar Bailey-Cole zich.

In de finale was de grote uitdager van Bolt de Amerikaan Justin Gatlin. Hij won zijn reeks deze namiddag. In de finale was Gatlin ook als snelste weg, maar in de tweede helft van de race nam Bolt op zijn gekende manier over en spurtte toch nog naar een tweede wereldtitel, voor de Amerikaan. Nesta Carter spurtte knap naar het brons. Een wereldrecord zat er in de gietende regen nooit in. Een tijd van 9.77 was wel voldoende voor een beste seizoensprestatie voor Bolt. Dat gold ook voor de 9.85 van Justin Gatlin.

Bolt heeft meteen zijn eerste doel bereikt: goud op de 100 meter. Hij zet daarmee ook zijn valse start vanop het WK in het Zuid-Koreaanse Daegu in 2011 recht. Hij streed daardoor niet mee voor de wereldtitel. De Jamaicaan kondigde voor het WK aan dat hij nog goud wil winnen op de 200 meter en de 4x100 meter. Daarnaast wil Lightning Bolt ook zijn wereldrecord (19.19) verbeteren op de 200 meter.