klacht ingediend na ‘homofoob geweld door politie’
Archief Foto: shutterstock

Twee homo's zeggen dat ze door agenten van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene zonder reden fysiek en verbaal werden aangepakt. Ze dienden een klacht in bij het Comité P. Volgens hen gaat het om homofoob geweld.

Tristan Schotte (28) en Geoffrey Boissy (33) liepen terug van het Brusselse Summer Festival toen het plots misging.

‘Het startte eigenlijk met een uit de hand gelopen mop. Ik kreeg een opmerking van een agente omdat ik aan de verkeerde kant liep. Toen mijn vriend antwoordde dat we wel zouden rond gaan, begonnen drie agenten hem gewelddadig op de borst te slaan’, vertelt Schotte.

Toen slachtoffer Boissy vervolgens zijn gsm tevoorschijn haalde om de hardhandige aanpak te filmen, werd de sfeer nog grimmiger.

‘Ze namen de gsm af en sprongen met vier of vijf op Geoffrey. Wij hebben nooit geprotesteerd maar wilden wel die gsm houden’, vertelt de man aan enkele Franstalige media.

De mannen werden vervolgens in een combi gegooid, waar ze volgens hen enkele slagen in het gezicht kregen. Er was tevens sprake van verbaal geweld met een homofobe ondertoon en uiteindelijk bracht het koppel tien uur in de cel door. Een van hen is vier dagen arbeidsongeschikt door de slagen.

De twee weigeren te zwijgen over het incident en hebben een klacht ingediend tegen de agenten. De politie bevestigt dat er een klacht is ingediend bij het commissariaat. Er loopt een intern onderzoek.

Aan het politiecommissariaat op de Kolenmarkt in Brussel hebben een vijftigtal mensen vanavond een fluitconcert gehouden uit protest. Outrage, een organisatie die strijdt tegen homofobie, had tot de actie opgeroepen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig