In het Antwerpse havendorpje Lillo is de 150ste verjaardag van de afkoop van de Scheldetol in 1863 gevierd met een historisch spektakel.

Watererfgoed Vlaanderen voerde op en rond de Schelde een historisch spektakel op met onder meer een vloot van tien historische schepen. Volgens de organisatoren lokte het evenement naar schatting 25.000 bezoekers.

Het was vanuit het fort in Lillo dat de Schelde meer dan tweehonderd jaar hermetisch werd afgesloten voor de zeevaart door Zeeland en Holland. De binnenvaart mocht alleen passeren na hoge taksen te betalen. De Schelde werd pas terug vrijgemaakt door het Franse leger en in 1863 werd de scheepstol uiteindelijk afgekocht.

Die 150ste verjaardag werd zondag gevierd met een historisch spektakel waarbij een tiental scènes uit de rijke Scheldegeschiedenis werden nagespeeld, zoals het gevecht tussen Antigoon en Brabo, de inval van een bende plunderende Vikingen en de tolheffing en afsluiting van de Schelde.

Naast de opvoeringen was er ook heel wat randanimatie voorzien met een watererfgoedmarkt, maritieme straatanimatie, vaartochtjes en de nagebouwde kampementen van Romeinen, Vikingen, middeleeuwers en Fransen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig