Palestijnen reageren kwaad op nieuwe Israëlische huizen
Foto: AP
Palestijnse onderhandelaars hebben kwaad gereageerd op de goedkeuring die Israël heeft gegeven voor de bouw van bijna 1.200 woningen in de nederzettingen. Ze vinden dat de plannen aantonen dat Israël de vredesonderhandelingen niet ernstig neemt.

Het Israëlische ministerie van Bouw kondigde aan dat Israël het licht op groen heeft gezet voor de bouw van meer dan duizend woningen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

De nieuwe aanbesteding bewijst dat Israël 'de onderhandelingen niet ernstig neemt en, door woningen te blijven bouwen in de kolonies, de intentie heeft om de basis om tot een oplossing te komen, te vernietigen', aldus de Palestijnse onderhandelaar Mohammad Chtayyeh.

De Israëlische oppositie spreekt van 'een bom' onder de vredesonderhandelingen. De kwestie zorgde voor het einde van de laatste directe gesprekken in september 2010.

Volgens het ministerie zullen 1.187 woningen gebouwd worden. Meer dan de helft wordt gebouwd in Oost-Jeruzalem, de andere gebouwen komen in de nederzettingen Maaleh Adumim, Efrat en Ariel op de Westelijke Jordaanoever.

Eind juli vonden voor het eerst in drie jaar opnieuw vredesgesprekken plaats tussen Israël en Palestina. De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft lang volgehouden dat de gesprekken stopgezet zouden worden wanneer er geen einde zou komen aan de bouw in de nederzettingen.

Uiteindelijk kwamen beide partijen overeen om de gesprekken te laten plaatsvinden wanneer Israël meer dan honderd Palestijnse gevangenen vrijlaat. De eerste 26 gevangenen worden dinsdag vrijgelaten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig