Maandag begint in Koksijde de Belgisch-Nederlandse WorldTour-rittenkoers Eneco Tour.

De vier eerste dagen voor de spurters als de wind woensdag niet te fel waait in de etappe door Zeeland. Daarna de finale met een 13 km korte tijdrit in Sittard, een rit door de Ardennen met drie beklimmingen van La Redoute en twee van de Côte de Chambralles en de Côte de Niaster. Om af te sluiten een etappe door de Vlaamse Ardennen met onder meer drie beklimmingen van de Muur van Geraardsbergen en twee van de Bosberg. In een notendop samengevat is dat de Eneco Tour 2013.

Een Eneco Tour die een van zijn mooiste bezettingen ooit kan voorleggen. De Tourspurters Marcel Kittel en Andre Greipel moeten het opnemen tegen onder meer Theo Bos, Danny van Poppel, Giacomo Nizzolo, Borut Bozic, Tyler Farrar, Matthew Goss, Arnaud Démare en Yauheni Hutarovich. Dat kan genieten worden in Ardooie, Vorst waar de finish bergop loopt, Brouwersdam en Vlijmen.

Wiggins

Na de tijdrit in Sittard waarin ze van goeden huize zullen moeten zijn om een herboren Bradley Wiggins van de winst te houden, kunnen de klassementscoureurs de benen insmeren.

Ontploft Gilbert?

Van Philippe Gilbert wordt verwacht dat hij op zijn La Redoute eindelijk een eerste keer ontploft dit seizoen. Het geduld heeft lang genoeg geduurd en geraakt op. Kan de wereldkampioen in zijn thuishaven de basis leggen voor de eindoverwinning?

Onder de markt krijgt hij het zeker niet met tegenstanders zoals Pieter Weening na zijn succes in de Ronde van Polen, Simon Spilak, Sylvain Chavanel, Niki Terpstra, Wilco Kelderman, Lars Boom als eindlaureaat van vorig jaar en niet te vergeten Bradley Wiggins. Of zijn er naast Gilbert andere Belgen zoals Tourrevelatie Jan Bakelants, Maxime Monfort en Thomas De Gendt klaar voor een stunt?