Colombia en Farc-guerrilla zien vooruitgang in vredesgesprekken
Ivan Marquez (midden) van de Farc Foto: AFP

De Colombiaanse regering en de revolutionair marxistische Farc-guerrilla hebben zaterdag na afloop van een ronde vredesgesprekken in Havana, Cuba, elkaar verwijten gemaakt. Maar beide partijen zeggen ook dat er vooruitgang werd geboekt.

De onderhandelingen in Havana begonnen negen maanden geleden. Een nieuwe ronde moet op 19 augustus hervatten. Er staan vijf belangrijke punten op de agenda: rurale ontwikkeling, politieke participatie, illegale drugs, ontwapening en herstelbetalingen aan de slachtoffers.

Wapens neerleggen

'Wie democratie wil, moet de wapens neerleggen', zei Humberto de la Calle, hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering. Hij drong bij het hoofd van de Farc-delegatie aan op 'het einde van alle vormen van strijd'.

De la Calle sprak niettemin van vooruitgang in de onderhandelingen. 'Nooit zijn we verder gegaan', zei hij. Volgens hem is het mogelijk om op termijn een vredesakkoord te bereiken. 'Stap voor stap komen we dichterbij een akkoord.'

Vooruitgang

Ook de hoofdonderhandelaar van de Farc, Ivan Marquez, sprak van 'significante vooruitgang'. Hij verweet wel de Colombiaanse president Juan Manuel Santos in een interview gezegd te hebben dat de Colombiaanse militairen opdracht hebben om alle Farc-leden, onder wie hun leider Timoleon Jimenez, 'te liquideren'. 'Zulke uitspraken dragen weinig bij tot een serene sfeer', zei Marquez.

De president deed de uitspraken in een donderdag verschenen interview met de krant El Tiempo uit Bogota. In hetzelfde interview zei hij bereid te zijn Timoleon Jimenez (bijgenaamd 'Timochenko') te ontmoeten als dat kan bijdragen tot een vredesakkoord.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig