De Iraakse hoofdstad Bagdad is zaterdag opgeschrikt door een reeks bomaanslagen, tijdens de festiviteiten waarin moslims het einde van de ramadan vieren. Bij de aanslag vielen minstens 50 doden en 140 gewonden. Dat brengt het dodental in Irak deze maand alleen al op meer dan 650 slachtoffers.

De bomaanslagen waren gericht tegen wijken in de hoofdstad waar vooral sjiieten wonen en vonden plaats tijdens de festiviteiten in de stad, waar moslims het einde van de ramadan vierden. Er werden bommen gegooid op minstens zeven verschillende locaties waaronder druk bevolkte supermarkten en horecazaken.

De aanslagen maken van deze ramadanmaand de dodelijkste in zes jaar tijd in Irak. Het dodental voor 2013 in Irak is ondertussen de 4.000 mensen voorbij, met 9.865 gewonden daarbovenop.

In Irak lopen de politieke en sektarische spanningen regelmatig hoog op. De meeste aanslagen zijn het werk van soennitische milities, gelinkt aan Al Qaeda, die zich tegen de door sjiieten geleide regering van premier Noeri al-Maliki verzetten. Ook het conflict in buurland Syrië drijft de spanning in Irak op.

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig