Zes doden bij vulkaanuitbarsting in Indonesië
Foto: AFP

In het oosten van Indonesië is een vulkaan tot uitbarsting gekomen. Daarbij zijn zes mensen omgekomen, zo hebben de autoriteiten zaterdag meegedeeld. De slachtoffers in het kustdorp ten oosten van het land werden verrast door de hete lavastroom.

Bij de uitbarsting werd lava twee kilometer de lucht in gespoten. Ondertussen zijn bijna 3.000 mensen geëvacueerd. Voor zes slachtoffers kwam alle hulp te laat, onder hen zeker ook twee kinderen.

Een lawine van puin kwam naar beneden langs de flanken van de vulkaan Rokatenda op het eilandje Palue, zegt Sutupo Purwo Nugroho van het nationale agentschap voor rampenbeheersing. De Rokatenda was sinds oktober al actiever geworden.

Indonesië wordt regelmatig geteisterd door vulkaanuitbarstingen. Het land ligt in de zogeheten Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied dat zich over het hele oosten van Azië, Australië en de westkusten van Noord- en Zuid-Amerika uitstrekt. Het gebied ligt op breuklijnen, wat regematig aardbevingen of vulkaanuitbarstingen veroorzaakt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig