Bij geweld in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in het Noord-Ierse Belfast 56 politieagenten gewond geraakt. Volgens de politie werden al zeven mensen opgepakt, maar het hoofd van de politie waarschuwde dat er nog arrestaties volgen en dat de gevangenissen ‘zullen vollopen’.

Vier agenten moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, zo deelde de politie van Belfast mee. De ordehandhavers werden aangevallen met stenen, stukken staal, voetzoekers en bier uit een naburige bar. Volgens Matt Baggott, hoofd van de politie in Noord-Ierland, werden al zeven mensen opgepakt. Maar hij waarschuwde dat er nog arrestaties volgen en dat de gevangenissen ‘zullen vollopen’.

Het geweld brak uit toen enkele honderden pro-Britse protestanten de stoet van republikeinen -

ter herdenking van het begin van de interneringen zonder proces op 9 augustus 1971 - wilden blokkeren. Ook twee voorbijgangers raakten gewond. Verschillende wagens werden in brand gestoken en winkels liepen schade op. De politie gebruikte waterkanonnen om de betogers uiteen te drijven.

Donderdag waren al acht agenten gewond geraakt tijdens een betoging. Toen werden acht mensen opgepakt. Ook in juli waren er verschillende nachten van geweld in de straten van Belfast.

Noord-Ierland, een Britse provincie, kent al dertig jaar geweld tussen Londen-getrouwe protestanten en katholieke republikeinen, die Noord-Ierland als een deel van de Republiek Ierland beschouwen. Daarbij vielen al 3.500 doden. De vredesakkoorden van 1998 brachten protestanten en katholieken samen aan de macht, maar sporadisch laait het geweld nog op.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig