Recupel haalde bijna 112.000 ton aan oude huishoudapparaten op
Foto: Lieven Van Assche

Recupel heeft vorig jaar bijna 112.000 ton aan oude huishoudapparaten ingezameld. Dat is een stijging van 1,4 procent tegenover het jaar daarvoor, zo schrijft Le Soir zaterdag.

Recupel, in 2001 opgericht door de industrie, staat in voor de inzameling, recyclage en verwerking van afgedankte elektrische en elektronische huishoudapparaten, zoals tv’s, computers, gsm’s en TL-lampen.

In totaal wordt 47 procent van alle afgedankte huishoudapparaten behandeld door Recupel, zegt Peter Sabbe, general manager van de vzw. Nog eens 23 procent wordt wel geïdentificeerd, maar volgt een andere weg (vuilniscomprimeerder, export of meegegeven via huishoudelijk afval). De resterende 75.000 ton afval, met een hoge ecologische voetafdruk, ontsnapt aan een gepaste behandeling.

In Europa is België een van de beste leerlingen van de klas wat betreft de inzameling van gebruikte elektro-apparaten. In ons land wordt per jaar per inwoner meer dan tien kilogram ingezameld, terwijl de Europese regelgeving bepaalt dat dat minimum vier kilo moet zijn. Volgens nieuwe normen van de Europese Unie zullen de lidstaten tegen 2019 jaarlijks 20 kilogram per persoon moeten inzamelen. “De belangrijkste uitdaging voor Recupel”, zegt Sabbe.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig