Tienkamper Thomas Van der Plaetsen begint WK met persoonlijk record
Thomas Van der Plaetsen Foto: Lieven Van Assche

Thomas Van der Plaetsen is zaterdagmorgen goed begonnen aan de tienkamp op het WK atletiek in Moskou: hij liep een persoonlijk record op de 100 meter. In het verspringen kon hij zijn persoonlijk record niet verbeteren.

De 22-jarige Oost-Vlaming liep de 100 meter in 11.09. Daarmee verbeterde hij zijn persoonlijk record, dat hij begin vorige maand op de Universiade in Kazan vestigde, met drie honderdsten. Het leverde Van der Plaetsen 841 punten en een negentiende plaats in de tussenstand op.

Het verspringen verliep iets moeizamer. Bij de eerste twee pogingen liet Van der Plaetsen een nulsprong optekenen. De derde sprong was gelukkig wel geldig. Die leverde hem een vijfde plaats en 970 punten op. In de tussenstand klom Van der Plaetsen daarmee naar de elfde plaats.

Bij het kogelstoten wist Van der Plaetsen meteen zijn persoonlijk record (13m57) te evenaren. De tweede worp was en stuk zwakker (10m74) en de derde poging bleek ongeldig. Na drie onderdelen telde hij daarmee in totaal 2.513 punten, goed voor een voorlopige 12de plaats. 

Leider is voorlopig Ashton Eaton met 2.755 punten.  

Zaterdag staan nog twee nummers op het programma in de tienkamp: het hoogspringen en de 400 meter. Zondag volgen de 110 meter horden, het discuswerpen, het polsstokspringen, het speerwerpen en de afsluitende 1.500 meter.

Van der Plaetsen mikt in Moskou op een plaats in de top 10 en een verbetering van zijn persoonlijk record (8.164 punten). Dat vestigde hij op 8 en 9 juli op de Universiade in Kazan, waar hij goud won.