Nederlanders solliciteren steeds meer in Vlaanderen
Foto: ivw

Bijna de helft van de kmo’s in de grensregio zegt dat steeds meer Nederlanders bij hen komen solliciteren. Dat blijkt uit een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, bericht de Gazet van Antwerpen zaterdag.

Het NSZ bevroeg 429 ondernemingen in de Nederlands-Vlaamse grensstreek. Precies 44 procent bleek meer sollicitaties te krijgen van Nederlanders. 'En een kwart van hen heeft al een of meer Nederlanders in dienst en is vrij tevreden over hen', zegt Christine Mattheeuws, voorzitster van het NSZ.

Volgens Mattheeuws gaan Vlaamse kmo’s hoofdzakelijk in zee met Nederlanders omdat ze in de regio geen Vlamingen meer vinden. Ze grijpt het onderzoek aan om te pleiten voor een betere activeringspolitiek en eventueel strengere sancties voor werklozen die onwillig zouden zijn.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) bevestigt dat er meer Nederlandse aanbiedingen zijn, maar nuanceert. 'De toestand op de Nederlandse arbeidsmarkt is nog slechter', klinkt het. 'Die mensen gaan dus zelf op zoek. Zeker in knelpuntberoepen zoals in de bouw.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig