Milquet: ‘Bompakket in Leuvense trein was geen daad van terrorisme’
Foto: kdl

Het bompakket dat vrijdag aangetroffen werd in een trein in Leuven, was artisanaal en zeer amateuristisch geconstrueerd met materialen waarmee op het eerste zicht geen personen kunnen worden gedood of ernstig verwond. DOVO laat het pakket momenteel onderzoeken om meer te weten te komen over de samenstelling en de gebruikte methode en verwacht de resultaten volgende week. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet weten.

De veiligheidsdiensten denken niet dat het gaat om een terroristische daad. Dat is de reden waarom het Leuvense parket het onderzoek leidt, en niet het federaal parket dat exclusief bevoegd is op vlak van terrorisme. 'Zich baserend op gelijkaardige eerdere feiten wordt vermoed dat het pakket het werk is van anarchisten of jongeren', aldus Milquet. De minister herinnert er aan dat er zware straffen staan op het plaatsen van verdachte pakketten of valse bommeldingen.

Geen specifieke bedreiging voor ons land

Aan de veiligheidsmaatregelen, onder meer in stations en in treinen, die minister Milquet vorige week zaterdag 3 augustus aankondigde naar aanleiding van de verhoogde internationale terreurdreiging, verandert er voorlopig niets. De veiligheidsdiensten linken het in Leuven gevonden pakket niet aan deze internationale context. De in ons land genomen veiligheidsmaatregelen zijn volgens de minister overigens geenszins het gevolg van een bedreiging die specifiek en exclusief gericht is op ons land.

Treinverkeer anderhalf uur stil

Vrijdag werd een verdacht kistje gevonden in een treinwagon in de buurt van het station van Leuven. Het treinverkeer werd er anderhalf uur stilgelegd.

Volgens parketwoordvoerster Helene Tops is het nog onduidelijk wie het pakket achterliet, wat de inhoud was en wat het potentiële gevaar was dat er van uitging.

'Het kistje werd gevonden in een trein die rond 10 uur in Leuven aangekomen was op de lijn Braine-la-Comte-Leuven en overgebracht was naar de onderhoudsdienst. Die heeft een tijd later het pakket in de lege trein aangetroffen. De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse en heeft het tot ontploffing gebracht. We kunnen op dit ogenblik niet zeggen dat het onschadelijk was, maar evenmin of het gevaarlijk was en in welke mate, want het is nog onduidelijk wat er precies in zat. Dat moet de analyse uitwijzen', aldus Tops.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig