Uw fiets als pronkstuk in de huiskamer
Foto: rr
Ook uw fiets verdient af en toe wat rust, voor de nacht, voor de winter of omdat u even uw oog op een ander hebt laten vallen. Het zwijntje opbergen in een bescheiden appartementje lijkt vaak onmogelijk, maar met wat handig en creatief integratiewerk wordt uw fiets zowaar een pronkstuk in de huiskamer.

Eerst nog even dit: vooraleer een fiets in uw ogen een pronkstuk kan worden – en geen ding dat ergens onzichtbaar gestockeerd wordt – moet u de fiets eerst graag zien. Daarom nog eens een warme oproep om nooit zomaar ‘ne vélo’ te kopen. Denk na  over persoonlijke goesting, en waarvoor u de fiets wilt gaan gebruiken. Koop een fiets die er goed uitziet, en waar u zeker van bent dat u ze veel zal gebruiken.

Dat is eigenlijk niet anders wanneer we een nieuwe auto, kast of trui kopen, waarom volgt u dezelfde redenering dan niet voor een nieuwe fiets? Van een betrouwbare en mooie fiets zal u veel meer genot hebben dan u te laten leiden door de traditionele gedachte dat een fiets vooral zo goedkoop mogelijk moet zijn.

 

- OP ZIJN WIELTJES -

Terug naar het herbergen dan. Laten we naar goede gewoonte weer bij het begin beginnen. Optie één: plaats de fiets op zijn twee wielen en laat ze leunen tegen de muur.

Eigenlijk is een fiets op de trappers en het stuur na amper een vijftal centimeter breed. Als je de fiets voor langere tijd aan de kant plaatst, kunt u dus gerust het stuur lossen en een halve slag draaien en de trappers verwijderen.

 

- AAN DE MUUR OF HET PLAFOND -

In de fietswinkel of bij de doe-het-zelver vindt u een ruime keuze aan constructies met haken, hangers of rekken om uw fiets aan de wielen of het kader op te hangen. Boven uw bed bijvoorbeeld.

De belangrijkste – en eigenlijk voor de hand liggende – tips bij deze constructies:

  • Bevestig met de juiste (lang en dik, de verkoper helpt u wel verder) vijzen, en in een muur of plafond die de fiets kan dragen.
  • Zorg dat uw fiets veilig – en vooral uit de weg van uzelf of huisgenoten – hangt.
  • Het is geen probleem om uw fiets aan de wielen op te hangen. Wielen zijn sterk genoeg om het gewicht te dragen en zullen dus niet vervormen door langere tijd te hangen.
  • Na verloop van tijd gaan de banden hun lucht verliezen, verschiet dus niet als uw fiets na een tijdje hangen plat staat. No worries, just pump up the Jam!

 

- AAN EEN DESIGNREKJE -

De Oostenrijkse designer Andreas Scheiger ontwerpt deze jachttrofeeën* uit gerecycleerde fietsonderdelen die ook dienst kunnen doen als binnenhuis-fietsrekje met hoog VeloPorno-gehalte:

 

(*Er raakten geen dieren gewond tijdens het maken van deze prachtige muurstukjes).

 

Nog zo’n diervriendelijk jachttrofee waar uw fiets op kan, deze keer van Trophy. Een kern uit stevig staal, maar met een zacht velletje om je fiets niet te beschadigen:

 

Deze van Branchline neemt al wat meer ruimte in beslag, maar ideaal voor wie een designmeubelstuk als fietsrek prefereert. Het geheel leunt tegen de muur, en kan ook in de muur verstevigd worden:

 

Bedacht door de designers van The Knife and Saw, maar intussen hopeloos vaak gekopieerd door anderen. Wie het origineel wilt, moet bij deze gasten zijn, wie minder wil betalen, vindt tegenwoordig iets gelijkaardig in de betere fietsboetiek bij u in de buurt.

 

Het kastje van Trophy Club is zo’n look-a-like, al introduceren de lades wel het concept van ‘nooit meer naar fietssleuteltjes en -lampjes moeten zoeken’ in uw leven.

 

Of u maakt er gewoon zelf eentje:

 

En nog een laatste van Cycloc: subtiel, gestroomlijnd en beschikbaar in vier kleurtjes.