De Brugse politie heeft donderdag drie bussen met Poolse supporters geblokkeerd tot ze flessen drank die ze hadden gestolen in een lokale supermarkt, hadden vergoed.

Een groep Poolse supporters had donderdag lelijk huisgehouden in een supermarkt in Sijsele. ‘Ze kwamen hier plots met een hele groep binnen’, zegt uitbater Gilles Lamote. ‘Een deel van hen betaalde keurig, maar enkelen grepen flessen sterke drank uit de rekken en wandelden er zomaar mee naar buiten. Ik liep hen nog achterna, maar tegen die beren kon ik onmogelijk iets beginnen.’

Het zag ernaar uit dat de daders ongestraft zouden kunnen terugkeren naar Polen, en dat Gilles Lamote zelf voor de kosten – zo’n 300 euro, schatte hij – zou moeten opdraaien. Maar dat was buiten de Brugse politie gerekend. Ook al zou het onmogelijk worden om de daders identificeren tussen enkele honderden andere Poolse supporters, besefte korpschef Dirk Van Nuffel.

Maar hen zomaar laten gaan, was ook niet rechtvaardig geweest. Daarom liet hij de drie supportersbussen tegenhouden, en de agenten gingen – bij wijze van spreken – met de pet rond tussen de supporters. Pas als er 300 euro verzameld was, zouden ze naar huis mogen rijden.

De Polen stonden met hun rug tegen de muur en tastten in hun zakken. Uiteindelijk haalde de politie 180 euro op én enkele Poolse munten, samen goed voor de gevraagde 300 euro.

Creatief

De aanpak van de Brugse politie kan op zijn minst creatief worden genoemd. Korpschef Van Nuffel is de eerste om toe te geven dat hij niet de gangbare procedures heeft gevolgd.

‘Normaal hadden we een proces-verbaal moeten opstellen’, zegt hij. ‘Maar tegen wie? Het was onbegonnen werk om de daders te identificeren. En dus werd het vergoeden van de geleden schade voor ons belangrijker dan het bestraffen van de individuele daders. Soms moet je een beetje creatief zijn als je recht wil laten gelden.’

Uitbater Gilles Lamote kan perfect leven met de aanpak van de Brugse politie. ‘Fantastisch dat ik die dankzij de politie nu toch nog mijn geld zal krijgen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig